Denník N

TikTok je ako cigarety. Po Američanoch ho chce vyhnať aj EÚ. Poslednou kvapkou je nová „lite“ aplikácia

Muž nesie nápis Free TikTok pred budovou súdu, kde sa začal súdny proces s Donaldom Trumpom o peniazoch za mlčanie, 15. apríla 2024 v New Yorku. Foto - TASR/AP
Muž nesie nápis Free TikTok pred budovou súdu, kde sa začal súdny proces s Donaldom Trumpom o peniazoch za mlčanie, 15. apríla 2024 v New Yorku. Foto – TASR/AP

Európska únia spustila konanie proti aplikácii TikTok a jej prevádzkovateľovi v západných krajinách – spoločnosti ByteDance. Nasleduje tak americký príklad.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Európski politici ju už dávnejšie prirovnali k závislosti od drog, hoci zatiaľ len k tým legálnym. Najviac sa im pri prirovnávaní k čínskej sociálnej sieti TikTok osvedčili cigarety.

Sú voľne dostupné, ale vysoko návykové a môžu spôsobovať vážne zdravotné problémy.

Zákaz cigariet zatiaľ neimplementovala žiadna európska krajina, no aj TikTok má k tomu na rozdiel od Spojených štátov nateraz v Európe ďaleko.

Snemovňa reprezentantov USA však už spravila prvý krok, keď tento víkend pohrozila TikToku zákazom, ak sa prevádzkovateľ jej „západnej“ verzie (v Číne nedostupnej) nezbaví svojho pôvodného majiteľa a neodíde z krajiny.

Tento týždeň sa napokon pridala aj Európska únia. Návrhy o vyhnaní TikToku z EÚ padajú už roky, no pre Brusel bola zrejme poslednou kvapkou nová aplikácia nazvaná TikTok Lite, ktorá podľa odborníkov môže spôsobovať ešte väčšiu závislosť mladých ľudí od tejto čoraz populárnejšej sociálnej siete.

Už vlani pritom európske inštitúcie odporučili všetkým zamestnancom, aby si TikTok odinštalovali zo svojich zariadení. V tomto prípade išlo o bezpečnostné hrozby, no najnovšie Bruselu prekáža ohrozovanie zdravia najmä u mladých.

Odmena za závislosť

TikTok Lite má byť akási „zjednodušená“ verzia pôvodnej aplikácie, ktorá však užívateľom ponúka za pozeranie videí finančné odmeny vo forme voucherov. Práve v tom vidia jej kritici najväčšie nebezpečenstvo. Zatiaľ ju v skúšobnej prevádzke spustili len v dvoch európskych krajinách – v Taliansku a v Španielsku.

„Nekonečné prúdy krátkych a rýchlych videí by mohli byť vnímané ako zábava, ale zároveň vystavujú naše deti riziku závislosti, úzkosti, depresie, porúch príjmu potravy, nízkej pozornosti,“ uviedol Breton vo svojom vyhlásení. „Máme podozrenie, že TikTok ‚Lite‘ by mohol byť rovnako toxický a návykový ako cigarety ‚light‘.“

No z vyhlásení vrcholných európskych politikov ani z ich krokov to nevyzerá, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Akt o digitálnych službách

Európska únia

TikTok

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie