V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

27.04.2024 11:51
debata

Informovala o tom agentúra APA, ktorá sa odvoláva na údaje talianskeho Národného geofyzikálneho a vulkanologického inštitútu (INGV). Otrasy boli zreteľne cítiť aj v niektorých neapolských štvrtiach, úrady ale bezprostredne nehlásili žiadne väčšie škody ani zranených, uviedla agentúra DPA.

Autentické zábery na kráter sopky Vezuv. Označujú ju za jednu z najnebezpečnejších sopiek sveta
Video

Obyvatelia Neapola na sociálnych sieťach informovali o otrasoch trvajúcich niekoľko minút, niektorí pre obavy z dôsledkov zemetrasenia vybehli do ulíc. Podľa INGV sa ohnisko zemetrasenia nachádzalo v hĺbke troch kilometrov v husto obývanej oblasti na svahu sopky východne od Neapola.

V posledných týždňoch boli otrasy v oblasti Vesuvu hlásené opakovane. Posledná erupcia tejto sopky sa odohrala v roku 1944, začala sa 18. marca a trvala desať dní. Erupcia si vyžiadala 26 životov, úrady kvôli nej evakuovali vyše 10.000 ľudí. V roku 79 zničila erupcia Vesuvu antické mesto Pompeje.

Obyvateľov Pompejí zastihla katastrofa nepripravená a mnoho z nich potom zatuhlý popol verne zachytil v posledných chvíľach života. Archeologický park Pompeje, ktorý je tiež pamiatkou UNESCO, patrí k turisticky najnavštevovanejším miestam v Taliansku.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Vezuv