Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vojaci a záchranári cvičili pátranie po vrtuľníku a záchranu posádky

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Letecká pátracia a záchranná služba je jednou zo základných úloh plnených vrtuľníkovým letectvom v čase mieru.

Prešov 6. júna (TASR) – Spoločné postupy pri pátraní a následnej záchrane posádky havarovaného vrtuľníka si počas cvičenia Záchrana 2023 preverili vojaci, hasiči, policajti a záchranári. TASR o tom v utorok informoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

Letecká pátracia a záchranná služba je jednou zo základných úloh plnených vrtuľníkovým letectvom v čase mieru. Aj preto sa tento scenár stal súčasťou previerkového cvičenia OS SR Alertex 2023.

"Počas cvičenia je simulovaná strata vrtuľníka, pričom zložky záchranného systému následne koordinujú činnosť pri pátraní a následnej záchrane posádky. Pre nás je toto cvičenie kľúčovým na udržanie spôsobilosti. V ostatnom období sme boli svedkami niekoľkých leteckých nehôd a katastrof, kde sme reálne využili získané skúsenosti," uviedol podplukovník Vojtech Pitron, zástupca veliteľa prešovského vrtuľníkového krídla.

Takmer stovka vojakov spolu s hasičmi, policajtmi a záchranármi prepátrali zo vzduchu a zeme viac ako päť štvorcových kilometrov ťažko dostupného horského terénu v pohorí Slanských vrchov a posádkového cvičiska a strelnice v Ruskej Novej Vsi, informoval Zemanovič. Po vyhlásení signálu prepátrali priestor zo vzduchu vrtuľníky a drony, pričom následne po zúžení miesta pátrania vyrazili do terénu príslušníci pozemnej pátracej a záchrannej služby, aby na mieste poskytli pomoc piatim členom posádky havarovaného vrtuľníka.

Cvičenie Záchrana ako súčasť previerkového cvičenia Alertex bolo dlhodobo plánované v rámci dvojročného cyklu prípravy OS SR. Poznatky získané počas plnenia úlohy budú zapracované do ďalšieho cyklu prípravy. "Cieľom je, aby boli vojaci ozbrojených síl pripravení plniť stanovené úlohy ako pevný pilier bezpečnosti našej vlasti," uviedol hovorca.