Denník N

Dobitú Biotiku má zreštartovať bývalý bankár. Prevzal v nej pätinu akcií a už pre ňu hľadá ľudí aj úvery

Bývalý šéf Poštovej banky Marek Tarda prevzal v Biotike druhý najväčší spoluvlastnícky podiel. Foto - Adventum a Biotika
Bývalý šéf Poštovej banky Marek Tarda prevzal v Biotike druhý najväčší spoluvlastnícky podiel. Foto – Adventum a Biotika

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Bývalý šéf Poštovej banky Marek Tarda sa stal spoluvlastníkom Biotiky.
  • Biotechnologickú firmu chce ozdraviť.
  • Spolupracuje pritom s najvýznamnejšou akcionárkou Biotiky – dcérou bývalého lídra podniku Ivana Vargu, ktorý bol aj poslancom Smeru.  

Ľupčianska Biotika za socializmu vyrábala penicilín pre celé Československo a dodnes je slovenským lídrom v odvetví farmaceutických biotechnológií, ale posledných desať rokov mala veľmi náročných. Najskôr pre zanedbané investície prišla o mnohé kontrakty aj vysoké zisky. A po smrti bývalého lídra Ivan Vargu, ktorý bol aj politikom Smeru, sa dostali do sporov dlhoroční manažéri s Vargovou dedičkou Dášou Bokorovou. Zmier medzi nimi nastal až pred rokom. Vtedy sa dohodli, že sa pre Biotiku pokúsia nájsť strategického investora z globálneho biotechnologického biznisu.

To sa im však nepodarilo a vývoj v podniku sa napokon ubral iným smerom.

Záchrancom Biotiky má byť bývalý riaditeľ Poštovej banky zo skupiny J&T a bývalý manažér skupiny Istrokapital Marek Tarda, ktorý dnes podniká hlavne v realitách.

Cez investičný fond Avebrenta svojej skupiny Advetum ovládol Tarda

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Firmy

Zdravotníctvo

Ekonomika

Teraz najčítanejšie