Pápežov odkaz Putinovi Vyrokovaný mier je lepší ako vojna bez konca

Postoj Vatican News
Postoj Vatican News

Zároveň vyzval všetky bojujúce krajiny, aby zastavili konflikty: „Pokúste sa rokovať. Usilujte sa o mier.“

Zároveň vyzval všetky bojujúce krajiny, aby zastavili konflikty: „Pokúste sa rokovať. Usilujte sa o mier.“

Postoj Vatican News

Postoj

Vatican News

Vyrokovaný mier je lepší ako vojna bez konca
Pápež František a Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Pápež František poskytol v stredu 24. apríla popoludní v Dome svätej Marty rozhovor pre americkú televíziu CBS, v ktorej vyzval na zastavenie vojen na Ukrajine, v Gaze a na celom svete.

Odpovedal aj na otázku, či má nejaký odkaz pre ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý vedie vojnu na Ukrajine. Pápež na margo šéfa Kremľa uviedol, že „vyrokovaný mier je lepší ako vojna bez konca“. Upozornil na to portál ACI Prensa.

„Prosím všetky krajiny vo vojne... Zastavte vojnu. Snažte sa rokovať. Hľadajte pokoj,“ dodal František.

Úryvky z rozhovoru, ktorý trval približne hodinu a ktorý viedla šéfka večerného spravodajstva Norah O’Donnellová, boli odvysielané zo stredy na štvrtok. Rozšírená verzia dialógu bude odvysielaná v nedeľu 19. mája, v predvečer Svetového dňa detí, ktorý sa koná v Ríme 25. a 26. mája.

Pápež vyzval všetky bojujúce krajiny, aby zastavili konflikty: „Pokúste sa rokovať. Usilujte sa o mier.“

„Veľmi sa modlím za prímerie v Gaze,“ dodal František a pripomenul, že každý večer o 19.00 h volá do jedinej katolíckej farnosti v pásme kvôli správam: situácia „je veľmi ťažká, veľmi ťažká“, povedal pápež s tým, že ľudia tam musia bojovať o jedlo.

Zároveň pripomenul, že v cirkvi je miesto pre každého. „Pokiaľ sa vám kňaz vo farnosti nezdá prívetivý, hľadajte inde, vždy sa nájde miesto, neutekajte z cirkvi, je veľká,“ povedal pontifex.

Na otázku o dôsledkoch ruskej invázie na Ukrajinu pre deti pápež František odpovedal: „Tieto deti sa nevedia usmievať. Keď im niečo poviem, zabudli sa usmievať. A keď dieťa zabudne, ako sa usmievať, je to veľmi vážne.“

Pápež František hovoril aj o klimatických zmenách. Na otázku o svojom zdravotnom stave odpovedal s úsmevom, že „je v poriadku“.

Potom zopakoval, že v cirkvi je miesto pre každého. „Povedal by som, že miesto sa vždy nájde. Ak k vám farár nie je priateľský, chápem to, ale choďte a hľadajte inde, vždy sa nájde miesto, vždy. Neutekajte z cirkvi. Cirkev je veľmi veľká. Je to viac ako jeden kostol... Neutekajte od nej.“

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia