Eurokomisárka Jourová sa stretla s Ficom aj so Šimkovičovou Zrušenie špeciálnej prokuratúry ani RTVS negatívne nevidí, Slovensko o eurofondy pripraviť nechce

TASR Postoj
TASR Postoj

Eurokomisárka upozornila, že navrhovaný zákon o neziskových organizáciách je v rozpore s rozhodnutím Európskeho súdneho dvora. Pri eurofondoch chce garancie, že nebudú zneužívané.

Eurokomisárka upozornila, že navrhovaný zákon o neziskových organizáciách je v rozpore s rozhodnutím Európskeho súdneho dvora. Pri eurofondoch chce garancie, že nebudú zneužívané.

TASR Postoj

TASR

Postoj

Zrušenie špeciálnej prokuratúry ani RTVS negatívne nevidí, Slovensko o eurofondy pripraviť nechce
Eurokomisárka Jourová s ministerkou Šimkovičovou a premiérom Ficom. Foto: FB/EK

Vo štvrtok prišla na Slovensko z Bruselu eurokomisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová. 

Podpredsedníčka Európskej komisie sa počas niekoľkých hodín v Bratislave nestretla len s premiérom Robertom Ficom, ktorý na eurokomisárku pred jej príchodom útočil, ale aj s ministrom obrany Robertom Kaliňákom, ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou, ministrom spravodlivosti Borisom Suskom či podpredsedom vlády pre plán obnovy Petrom Kmecom. 

Okrem toho stihla diskutovať aj s expremiérkou Ivetou Radičovou a so šéfom zastúpenia eurokomisie na Slovensku Vladimírom Šuchom na Paneurópskej vysokej škole, ako aj so zástupcami médií a neziskových organizácií.

Návšteva eurokomisárky prišla v čase, keď si eurokomisia posiela s vicepremiérom pre plán obnovy listy s doplňujúcimi otázkami k novele Trestného zákona, zrušeniu špeciálnej prokuratúry a novému zaradeniu prokurátorov.

Príchod Jourovej prišiel zároveň deň po tom, ako vláda zrušila verejnoprávnu RTVS v jej súčasnej podobe a minister spravodlivosti žiadal prístup k spisom Najvyššieho súdu.

Brusel nechce zmraziť miliardy pre Slovensko

Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave vyhlásila, že ani Európska komisia, ani slovenská vláda a ani opozícia si neprajú, aby Slovensko prišlo o európske financie. Rokovania s vládnymi predstaviteľmi označila za vecné.

Zdôraznila, že Komisia nemá záujem tieto peniaze zastavovať, zmrazovať alebo suspendovať. Musí mať však právne garancie, že nebudú zneužívané.

Jourová ozrejmila, že so slovenskou vládou intenzívne o eurofondoch rokujú. Premiér Robert Fico a vicepremiér pre plán obnovy a eurofondy Peter Kmec z Hlasu podľa Jourovej slov zaručili, že existujú dostatočné mechanizmy proti zneužívaniu týchto peňazí.

Eurokomisárka s ministrom spravodlivosti Suskom a podpredsedom vlády Kmecom. Foto: FB/EK

Nedávne zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry ako takej nepovažuje za negatívne. „Ide o to, aby spisy prevzali vysoko odborné pracoviská so špecializáciou na finančnú kriminalitu. Aby prípady vyšetrovali profesionálni prokurátori, ktorí ich budú vyšetrovať s úplnou znalosťou veci,“ dodala. Komisia žiada garancie, že prokurátori ani spisy nebudú presúvané z miesta na miesto.

Napriek tomu, že vláda už na listy eurokomisie oficiálne odpovedala, Jourová predpokladá, že si budú spolu písať aj naďalej, keďže stále nedostala všetky odpovede a garancie, ktoré požadovala. Brusel očakáva ich ukotvenie priamo v zákone.

V súvislosti s navrhovaným zákonom o neziskových organizáciách upozornila, že je v rozpore s rozhodnutím Európskeho súdneho dvora.

So Šimkovičovou hovorila o STVR

Eurokomisárka Jourová, ktorá má na starosti aj tému médií, sa počas návštevy stretla tiež s ministerkou kultúry za SNS Martinou Šimkovičovou. Hovorili spolu o návrhu zákona o STVR, ktorý v stredu schválila vláda.

Jourová žiadala v rámci rokovania vysvetlenie k viacerým otázkam súvisiacim s novovznikajúcou Slovenskou televíziou a rozhlasom. Zaujímalo ju kreovanie rady, detaily fungovania etickej komisie a aj to, či je za zmenou zákona snaha vymeniť vedenie súčasnej RTVS.

Ministerka kultúry eurokomisárku ubezpečovala, že všetky zmeny sú v súlade s platnou slovenskou aj európskou legislatívou. Argumentovala tým, že pri tvorbe finálnej podoby zákona rezort zobral do úvahy veľké množstvo pripomienok od rôznych subjektov vrátane opozičných politikov. Celkovo išlo o 327 pripomienok.

Jourová vyjadrila spokojnosť s tým, že zákon prejde riadnym legislatívnym procesom.

„Som rada, že zákon o STVR nebol prijatý v skrátenom legislatívnom konaní, že otvára proces širokých legislatívnych debát a že prešiel konzultáciami pred schválením vládou,“ uviedla v deň, ktorý zamestnanci RTVS označili na protest s návrhom zákona za čierny.

Eurokomisárka si chce však ešte počkať na verziu definitívne schváleného zákona.

Obavy vyjadrila v boji s dezinformáciami

So zástupcami ministerstva kultúry sa vraj zhodli na tom, že postavenie verejnoprávnych inštitúcií v Európe treba posilňovať.

Jourová avizovala, že po jeho schválení bude Európska komisia posudzovať jeho súlad s nariadením o mediálnej slobode.

Eurokomisárka Jourová na ministerstve kultúry. Foto: FB/EK

Eurokomisárka zástupcov rezortu údajne súčasne ubezpečila, že Komisia nezasahuje do personálnych výmen na postoch vo verejnoprávnych inštitúciách v členských štátoch Európskej únie. Vyjadrila však obavy v súvislosti s bojom proti dezinformáciám, pretože aj v tejto sfére majú verejnoprávne inštitúcie svoje povinnosti. 

„Ľudia majú právo sa slobodne a subjektívne vyjadrovať, ale verejnoprávne inštitúcie majú povinnosť subjektívne vyjadrenia korigovať,“ podotkla eurokomisárka, ktorá nechce, aby sa verejnoprávne médiá stali štátnymi či straníckymi a šírili dezinformácie.

Spoločne diskutovali aj o Akte o digitálnych službách. Rezortu kultúry ponúkla Jourová svoje odporúčania, ako tento vznikajúci inštitút správne uchopiť.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia