Na hlavný obsah

Živá reťaz okolo rozhlasu: Ľudia vyšli do ulíc vyjadriť nesúhlas s návrhom zákona o zrušení RTVS

Ľudia protestovali aj v Banskej Bystrici.

Živá reťaz okolo rozhlasu: Ľudia vyšli do ulíc vyjadriť nesúhlas s návrhom zákona o zrušení RTVS
Účastníci protestného pochodu pred budovou Slovenského rozhlasu v Bratislave, okolo ktorej vytvorili živú reťaz. Foto: TASR/Pavol Zachar

Okolo Slovenského rozhlasu vytvorilo viac ako tisíc ľudí živú reťaz. Iniciatíva Mier Ukrajine zorganizovala protestný pochod z Námestia Slobody, odkiaľ sa presunuli k obrátenej pyramíde v Bratislave.

Ľudia vyšli do ulíc vyjadriť nesúhlas s návrhom zákona o zrušení RTVS. Vláda na výjazdovom rokovaní o zmenách v RTVS nerokovala. Podľa stanoviska ministerstva kultúry musia návrh zákona dopracovať a oboznámiť s ním Legislatívnu radu vlády.

Protesty v Bratislave a Banskej Bystrice v Správach RTVS sledovali redaktorky Andrea Šeligová a Alžbeta Sujová:

„Naša predstava je taká, že tento zákon vôbec nebude predkladaný, a ak sa má rozprávať o verejnoprávnych médiách, bude sa tá rozprava viesť ako celospoločenská diskusia a nebude sa pohŕdať ľuďmi, ktorí tomu rozumejú a prinášajú nejaké nápady alebo návrhy, čo sa má zmeniť,“ skonštatovala členka iniciatívy Mier Ukrajine a organizátorka protestu Lucia Štasselová.

Ľudia vyšli do ulíc aj v Banskej Bystrici, aby ukázali, že stoja pri RTVS. Zhromaždenie v centre mesta zorganizovala iniciatíva Nie v našom meste.

Podľa protestujúcich musia rozhlas a televízia zostať nezávislé. Avizovali tiež, že ak vládna koalícia snahu o zrušenie RTVS nezastaví, chystajú ďalšie kroky.

Nesúhlas vyjadrila v blogu na webe Európskej vysielacej únie (EBU) aj generálna riaditeľka švédskeho rozhlasu a zároveň viceprezidentka tejto inštitúcie Cilla Benköová. Upozornila, že „demontáž demokracie môže prebehnúť rýchlo a nezávislé médiá sú často prvým cieľom“.

„Na Slovensku sa Putinovi naklonený a otvorene protinovinársky zameraný premiér Robert Fico v súčasnosti pokúša získať kontrolu nad verejnoprávnou RTVS a zrušiť časť súdnictva v krajine. Je veľmi dôležité, aby medzinárodné spoločenstvo nedovolilo, aby sa to dialo mlčky,“ podotkla Benköová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko