Denník N

Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci 

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. Foto – TASR/Martin Baumann
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. Foto – TASR/Martin Baumann

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • 13. dôchodky sa výrazne zvýšia, predčasné sa obmedzia, rozhodli poslanci.
  • Predčasná penzia sa bude každému krátiť o 0,5 percenta za každý mesiac do riadneho dôchodku. Na jej získanie už nebude stačiť štyridsať odpracovaných rokov.
  • Podľa starých pravidiel sa vám penzia vypočíta, ak o ňu požiadate najneskôr 14. mája.

Sociálna poisťovňa v závere minulého roku zažívala nápor ľudí, ktorí sa rozhodli, že pôjdu na predčasný dôchodok. Motívom bola výhodná zmena zákona, ktorá umožnila odchod na penziu už po štyridsiatich odpracovaných rokoch. To pre určité profesie znamenalo, že odišli z práce v 57 alebo 58 rokoch. V roku 2022 dostala Sociálna poisťovňa 14 360 žiadostí o predčasný starobný dôchodok, vlani ich bolo až 46 954.

Poisťovňa môže podobný nával žiadateľov tento rok zažiť oveľa skôr. Parlament totiž schválil novelu sociálneho poistenia, ktorá od 15. mája sprísňuje podmienky. Kto bude chcieť ísť do predčasného dôchodku podľa starých výhodných pravidiel, musí podať žiadosť najneskôr 14. mája.

Prečo budúci penzisti obliehali poisťovňu

Predčasný odchod na dôchodok sa stal vlani mimoriadne výhodným, keďže od januára minulého roku je možný už po 40 odpracovaných rokoch. Tak ho nastavil bývalý minister práce Milan Krajniak. Navyše, penzie zdvihla minuloročná dvojnásobná valorizácia. Spolu so zvýšením od tohtoročného januára sa penzistom dôchodky zdvihli až o 26 percent.

Priemerné predčasné penzie predbehli svojou výškou riadne starobné už vlani v marci a dnes sú už o 77 eur vyššie.

Predčasná penzia dnes

  • Do predčasného dôchodku možno odísť dva roky pred dosiahnutím dôchodkového veku. Dôchodok sa znižuje o 0,5 % za každých začatých 30 dní, ktoré chýbajú do riadneho dôchodkového veku. Za 365 dní suma dôchodku klesne o 6,5 %. Ďalšou podmienkou je platenie dôchodkového poistenia minimálne 15 rokov. Počítajú sa aj obdobie štúdia, dodatočne zaplatené poistné, obdobie nezamestnanosti či odborné a politické školenia.
  • Druhou možnosťou, ktorú zaviedol Krajniak, je odchod do penzie po 40 odpracovaných rokoch. Nezaratúvajú sa však obdobie štúdia, nezamestnanosti, školenia a ani nie je možné doplatiť si poistné za obdobie štúdia. Penzia sa znižuje o 0,3 % za každý mesiac do riadneho dôchodku. Žiadateľ o predčasnú penziu nemôže byť zamestnaný a nemôže podnikať. Po priznaní predčasného dôchodku môže pracovať len na dohodu s ročnou mzdou najviac 2 400 eur, mesačne najviac 200 eur. Keď zarobí viac, poisťovňa mu prestane vyplácať predčasný dôchodok.
  • Aby Sociálna poisťovňa predčasnú penziu schválila, musí byť vyššia ako 1,6-násobok životného minima, čo je 430,30 eura.

Čo Tomáš štyri mesiace tajil

Minister práce Erik Tomáš už v závere minulého roku tvrdil, že zmeny v predčasných dôchodkoch má pripravené. Hovoril, že novelu dá do skráteného legislatívneho konania. Návrh však odmietal zverejniť, tvrdil,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie