Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Podobné rozvody v rôznych mestách s rôznymi rozhodnutiami. Zmení to súdna mapa?
Zdielať na

Podobné rozvody v rôznych mestách s rôznymi rozhodnutiami. Zmení to súdna mapa?

BRATISLAVA / Rozvod v Košiciach a rozvod v Žiline nie je to isté, aj keď sa týka manželov, ktorí sú vo veľmi podobnej situácii. Rovnako výživné na deti môže súd v Leviciach určiť úplne iné ako súd v Humennom, aj keď rodičia majú porovnateľnú finančnú situáciu. Na Slovensku je to realita, no už nie nadlho. Veľké zmeny sľubuje nová súdna mapa, ktorá sa dotkne aj rodinných sporov.

Na jednej strane viac kilometrov za spravodlivosťou, na strane druhej súd, ktorý váš problém dokonale pozná. Reforma súdnej mapy má priniesť väčšiu špecializáciu sudcov. Najťažšie rodinné spory tak budú rozhodovať už len krajské súdy v Trnave, Žiline a Prešove.

Dlhoročná rodinná sudkyňa hovorí o výraznom kroku vpred. "Tým, že sa špecializuje len na danú agendu, vie rozhodovať kvalitnejšie. Je to tak a je to tak všade vo svete," uviedla Eva Farkašová, rodinná sudkyňa Okresného súdu v Prešove.

Do rozhodovania by mala priniesť aj oveľa väčšiu predvídateľnosť

V praxi to znamená, že by sa už nemali stávať prípady, keď o veľmi podobnej veci súd v napríklad v Malackách rozhodne inak ako ten v Rožňave. "Ľudia sa sťažovali na to, že mali rovnaký príjem, rovnaké výdavky, ale iné výživné bolo určené na jednom súde a iné na inom súde. Nie sme až taká veľká krajina, aby rozhodovanie na západe bolo iné ako na východe," doplnila Farkašová.

A v prípadoch, keď to bude nutné – napríklad pre ochorenie či vážnu situáciu v rodine, sudcovia dokonca budú rozhodovať aj mimo svojich pracovísk. "Teraz budú môcť aj cestovať za účastníkmi konania. Pokiaľ ide o občana, mal by to mať ešte lepšie, čo sa týka prístupnosti k súdu," priblížila ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová.

Špecializovaní sudcovia pod jednou strechou

Špecializovať sa výlučne na rodinné právo bude aj nový Mestský súd Bratislava 2. Prejdú pod neho sudcovia z niekdajších okresných súdov, ktorí mali na starosti práve rozvody, úpravu styku s deťmi či výživné. To, že teraz budú pod jednou strechou, je podľa mediátorky veľké plus. "Bude tam taká dobrá energia, kde si budú vedieť pomôcť, kde si budú vedieť poradiť. Tá Bratislava je špecifická aj v rozmanitosti tých prípadov, lebo sme najväčšie mesto, rodičovských konfliktov je tu veľa a je tu aj vysoká rozvodovosť," uviedla Bronislava Švehláková, mediátorka.

Elektronický systém zároveň bude vyberať z väčšieho počtu sudcov, čo prinesie aj väčšiu náhodnosť. A v neposlednom rade celý spor súd odchytí oveľa skôr. Účinky novej súdnej mapy by sa podľa ministerstva spravodlivosti mali v praxi prejaviť do 2 až 3 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy