Denník N

Tarabov útok na národné parky: Nariadil veľké prepúšťanie a zobral im peniaze zo štátneho rozpočtu

Tretie Roháčske pleso. Foto – Soňa Mäkká
Tretie Roháčske pleso. Foto – Soňa Mäkká

Riaditelia národných parkov majú prepustiť takmer 80 ľudí. Minister im zároveň drasticky znížil príspevok na tento rok zo štátneho rozpočtu a obmedzil aj peniaze z eurofondov. Podľa bývalého štátneho tajomníka rezortu Michala Kiču ide o neakceptovateľný útok na ochranu prírody na Slovensku.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Aktualizované 24. 4. o 15.00 h o stanovisko ministerstva životného prostredia.

Riaditelia správ národných parkov majú prepustiť takmer 80 ľudí, nariadilo im ministerstvo životného prostredia. Pre niektoré parky to môže znamenať, že nebudú schopné plniť úlohy, ktoré im určuje zákon o ochrane prírody.

Vedenie ministerstva, ktoré vedie nominant Slovenskej národnej strany Tomáš Taraba, zároveň vzalo správam národných parkov takmer všetky peniaze zo štátneho rozpočtu. Príspevok na rok 2024 im znížilo o 80 až 100 percent. Napríklad Tatranský národný park mal doteraz príspevok 616 000 eur, teraz je to nula eur. Národné parky sú príspevkové organizácie štátu a nejaký príspevok na svoju činnosť musia dostať.

„Ministerstvo životného prostredia SR odmieta šírenie dezinformácií a klamstiev bývalého štátneho tajomníka envirorezortu Michala Kiču v súvislosti s finančnou a personálnou likvidáciou deviatich správ národných parkov. Financovanie národných parkov je riadne zabezpečené prostredníctvom Environmentálneho fondu. Navyše národné parky si zabezpečujú bežný chod prevádzky aj z vlastných príjmov,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré poslalo tlačové oddelenie rezortu.

Riaditelia národných parkov Slovenský raj a Slovenský kras však hovoria, že peniaze z envirofondu nemôžu použiť na všetko, čo by potrebovali a čo im štátny príspevok umožňoval. Vlastné zdroje sú pre mnohé parky mizivé, nemajú na čom zarábať, napríklad Malá Fatra alebo Slovenský kras, ktoré takmer nemajú štátom vlastnené lesy, v ktorých by mohli ťažiť drevo.

Taraba hovorí, že chce urobiť poriadok v systémovom financovaní a manažovaní príspevkových organizácií ministerstva. „Vykonáme dôsledný audit všetkých príspevkových organizácií vrátane správ národných parkov. Rovnako je verejnou informáciou, že vláda bude prehodnocovať mieru zamestnanosti v štátnej správe a budú organizácie, ktoré pre dobré a efektívne fungovanie budú musieť byť posilnené, a zároveň iné, ktoré sa budú musieť zredukovať. Takže týmto procesom vyhodnocovania prejdú aj národné parky. Je však klamstvo, že bolo prijaté rozhodnutie o 30 % znížení zamestnancov v národných parkoch. Práve naopak, nejde o žiadnu tajnú informáciu, keďže to je verejná pozícia vlády. Efektivita štátu je naša priorita a predpoklad prosperity.“

Minister hovorí o dôležitosti konsolidovať verejné financie, ktoré rozvrátili predošlé vlády. „Aj pre praktiky budajovcov a kičovcov, ktorí v rezorte životného prostredia uzatvorili stovky dohôd o vykonaní práce, kde mnohí dohodári mali pracovať denne aj viac ako 20 hodín, sú financie v envirorezorte v žalostnom stave.“

Pokyn prepúšťať ľudí poslal národným parkom riaditeľ odboru riadenia národných parkov na ministerstve Kamil Kyšeľa. Nejde o dohodárov, ale o ľudí, ktorí pracujú na plný úväzok.

O veľkej prezamestnanosti v štátnej správe hovoril začiatkom apríla tohto roka premiér Robert Fico. „Možno teraz vyplaším zamestnancov, ale myslím si, že 30-percentný rez by absolútne nebol viditeľný.“ Povedal, že je to jeho politické presvedčenie, rozhodnutie ešte nepadlo, musia sa o tom rozprávať na koaličnej rade.

Čo to môže znamenať

„Národné parky čaká finančný kolaps – zabudnite na starostlivosť o turistickú infraštruktúru, na strážnu činnosť proti pytliakom a páchateľom, na vedecké štúdium prírody, na podporu súkromných vlastníkov či na odborné usmerňovanie výstavby,“ varuje bývalý štátny tajomník rezortu Michal Kiča (Demokrati).

Zároveň upozorňuje, že zriaďovateľ nemôže dať pokyn formálne nezávislému riaditeľovi príspevkovej organizácie, ktorá je inou právnickou osobou, že musí prepúšťať zamestnancov. „Takýto pokyn je v rozpore so zákonom.“ Nezákonná je podľa Kiču aj nula na účte TANAP-u; ministerstvo tým porušuje zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy.

V národných parkoch teraz hrozí bezhlavá výstavba, pretože personálne poddimenzované správy nebudú stíhať vydávať odborné stanoviská k investičným zámerom, varuje zasa Progresívne Slovensko. „V takom prípade môže byť týmto zámerom de facto vyhovené,“ vyhlásila podpredsedníčka výboru Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamara Stohlová. Naráža na novú stavebnú legislatívu: ak nepríde odborné stanovisko v stanovenom čase, znamená to, že správa chráneného územia s investičným zámerom súhlasí.

Michal Kiča upozorňuje, že parkom budú chýbať aj európske peniaze. Ministerstvo nevypísalo žiadne výzvy z Operačného programu Slovensko, ktoré by sa mohli použiť na praktickú starostlivosť o prírodu v národných parkoch. „Vypísali len výzvu na monitoring koncom roka 2023.“

Z európskych peňazí sa mohlo financovať prírode blízke hospodárenie v lesoch, ktoré je v národných parkoch povinnosťou, manažmentové opatrenia v nelesných biotopoch, s tým súvisiace náklady na zamestnancov a prevádzková činnosť. Tak to fungovalo v predchádzajúcom období.

Riaditelia: Potrebujeme sa posilniť, nie prepúšťať

Riaditelia všetkých deviatich národných parkov dostali v pondelok stručný e-mail od riaditeľa odboru riadenia národných parkov na ministerstve

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Príroda

SNS

Tomáš Taraba

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie