Denník N

Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotik

Nový robot Atlas. Zdroj – Boston Dynamics
Nový robot Atlas. Zdroj – Boston Dynamics

Prvá verzia Atlasu sa vyrobila v roku 2013.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Tento týždeň sa spoločnosť Boston Dynamics rozlúčila so svojím humanoidným robotom Atlas. Za 11 rokov od svojho vzniku ľudí udivoval početnými schopnosťami – behal, skákal alebo robil saltá.

Deň nato predstavili v spoločnosti aj jeho rovnomenného nástupcu.

Zrejme najväčšia inovácia je, že na rozdiel od predchodcu, ktorý využíval hydraulické akčné členy, je nový Atlas celý elektrický.

Ako akčný člen alebo aktuátor sa označuje časť stroja, ktorá prevádza informačnú časť procesu na technickú – napríklad príkaz o zmene smeru sa aktuátorom prevedie na mechanickú energiu.

Vo väčšine kĺbov je silnejší ako človek

Vďaka uvedenej zmene sú pohyby nového robota plynulejšie, ako vidno na videu, ktoré spoločnosť zverejnila s uvedením nového robota.

Nový Atlas od Boston Dynamics. Zdroj –  Boston Dynamics/YouTube

„Nová verzia sa hydraulických členov zbavila a je celá elektrická,“ povedal robotik a kybernetik František Duchoň, ktorý je riaditeľom Ústavu robotiky a kybernetiky Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. „Elektrické pohony sú v robotike dominantné, pretože sú adaptovateľné; vieme pomocou nich riadiť presne pohyb a vieme ich riadiť pomocou počítačov,“ dodal.

Zmenil sa aj dizajn

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie