Do Dubrovníka na otočku. Pozrite sa, čo všetko sa dá cestou na dovolenku vidieť a ako si z nudnej jazdy spraviť zážitkovú

Dvaja redaktori a jeden fotograf denníka pred začiatkom dovolenkovej sezóny zmapovali cestu z Bratislavy do chorvátskeho Dubrovníka. Koľko kilometrov prešli, aké je tretie najromantickejšie miesto na svete? Koľko stojí káva v Chorvátsku? Ako sa dá ocitnúť mimo EÚ? Aké nové poplatky Chorváti zaviedli?

03.06.2023 06:00
Chorvátsko - autom do Chorvátska 2023 Foto:
Chorvátsko - autom do Chorvátska 2023
debata (8)

Platené záchody

Vyraziť sme plánovali skoro ráno. Pre niekoho neskoro v noci. Budík sme si nastavili na 3.30, stretli sme sa o 4.15. Kým sme si nahádzali tašky do kufra a poukladali ich tak, aby sme nepopučili rezne od kolegu, ktorý ich vyprážal do jednej rána, prešli ďalšie minúty.

Vybrali sme si trasu cez Maďarsko. Náš tátoš Škoda Scala mal nádrž natakovanú doplna na Slovensku, chýbala nám však maďarská diaľničná známka.

Zastavili sme sa teda pred hranicami na benzínke, zistili sme, že „nálepku“ kúpime až na hraniciach. Bolo 5:00, keď kolega odbehol na maďarských hraniciach kúpiť známku, a vyštartovali sme za dobrodružstvom.

zväčšiť V Záhrebe sa stretajú cesty väčšiny... Foto: mapy.cz
Trasy do Záhrebu V Záhrebe sa stretajú cesty väčšiny dovolenkárov, ktorí smerujú k Jadranu. Či už z východného Slovenska, alebo tých, ktorí smerujú zo západu cez Maďarsko, alebo Rakúsko a Slovinsko.

Hor sa stovky kilometrov naprieč naším južným susedom Maďarskom! Diaľnice boli prázdne a my sme mohli sledovať počas cesty nádherný východ slnka, ktorý sprevádzali veterné turbíny v okolí diaľnic.

Prvú zastávku sme si spravili na maďarskej benzínke, kúpili sme si kávu. Jedna nás vyšla do dvoch eur. Trošku nás prekvapilo, že sa platí za toalety, a to na každej benzínke. Za ich použitie zaplatíte 200 forintov alebo 1 euro. Platiť sa dá aj kartou.

zväčšiť Spoplatenené toalety na benzínových pumpách v... Foto: Dominika Čillíková
wc maďarsko Spoplatenené toalety na benzínových pumpách v Maďarsku (1 euro).

Ďalšie stovky kilometrov sme vo „vyklímovanom“ aute zvládali bez problémov. Maďarsko sme prešli veľmi rýchlo. Na odpočívadle sme zjedli rezne a pokračovali až pred chorvátske hranice.

„To je všetko?“ spýtal sa kolega pri prechode hranicami. Naozaj nás nečakala žiadna kontrola, búdka, proste nič, len sa k nám pomaly približovala uvítacia tabuľa – Vitajte v Chorvátsku.

Prečo to išlo tak hladko? Odpoveď je jednoduchá, od začiatku nového roka 2023 vstúpilo Chorvátsko do schengenského priestoru, čo znamená, že pri prechádzaní hraníc vás nekontrolujú.

Členstvom v Schengene sa krajina teda pripojila k 26 krajinám Európskej únie, ktoré oficiálne zrušili všetky druhy hraničných kontrol na svojich vzájomných hraniciach, ako napríklad kontrolu cestovných pasov či iných dokladov.

Keďže Schengen je súčasťou širšieho priestoru politiky EÚ v oblasti slobody, bezpečnosti a spravodlivosti, na účely medzinárodného cestovania funguje najmä ako jednotná jurisdikcia v rámci spoločnej vízovej politiky.

Od 1. januára tohto roka sa zrušili všetky kontroly na pozemných a námorných hraniciach so Slovinskom, s Maďarskom, Talianskom.

Hranice so Srbskom, s Bosnou a Hercegovinou a s Čiernou Horou sa stali vonkajšími hranicami schengenského priestoru. Dá sa tam však dostať len s občianskym preukazom.

Pár metrov ďalej po prekročení diaľnice nás však jedna búdka čakala, zobrali sme si lístok, ako priepustku na chorvátsku diaľnicu.

Očakávame, že práve tieto búdky budú cez sezónu spôsobovať dlhé rady a kolóny. Zistili sme však novinku na budúci rok 2024. O nej sa dočítate v tomto článku.

Chorvátsko - autom do Chorvátska 2023 Čítajte viac Chorvátsko plánuje zrušiť mýtne brány. ‘Zatočí‘ s kolónami

V letných mesiacoch sú diaľnice a cesty najmä cez víkend veľmi vyťažené, čo potvrdil aj Chorvátsky turistický zväz. Väčšina turistov totiž cez víkendy prichádza alebo odchádza z krajiny.

Určite si skontrolujte informácie ešte pred odchodom, a to napríklad na telefónnom čísle 072 777 777, ktoré patrí Chorvátskemu autoklubu.

zväčšiť Chorvátsko - autom do Chorvátska 2023 Foto: Ľuboš Pilc
Chorvátsko - autom do Chorvátska 2023 Chorvátsko - autom do Chorvátska 2023

V posledných desiatich rokoch Chorvátsko intenzívne pracovalo na zlepšení infraštruktúry a všetky veľké chorvátske mestá sú prepojené diaľnicou. To, čo sa zdá na Slovenskú nemožné, už Chorváti využívajú naplno.

Mýto sa vyberá na príslušných mýtnych miestach, platí sa v eurách, kartou alebo pomocou zariadenia ENC (elektronický výber mýta).

Podrobnejšie o ceste, mýte, cenách benzínu a podobne sa dočítate v článku nižšie.

Chorvátsko - autom do Chorvátska 2023 Čítajte viac Autom do Chorvátska 2023: Aké sú najvýhodnejšie trasy z Bratislavy, Košíc či Banskej Bystrice?

Záhreb v odeve

Ďalšiu zastávku sme mali v hlavnom meste Chorvátska v Záhrebe. Naplánovaný sme tam mali rozhovor s Dubravkom Miholićom, asistentom Chorvátskeho národného turizmu, ktorý si môžete pozrieť tu.

V ňom zistíte, či sezóna 2023 bude rekordná, alebo prepadák. Miholić zároveň upozorňuje Slovákov, na čo si dať pozor pri ceste do Chorvátska.

Čo čakajú Chorváti od letnej turistickej sezóny a na čo si dať pozor
Video
Zdroj: Ľuboš Pilc

V Záhrebe sme sa dlho nezdržali, ale vychutnali sme si niekoľko príjemných pohľadov a výhľadov.

Doobeda uličky hlavného mesta zapĺňalo množstvo domácich. Väčšinou šlo o starších ľudí, ktorí si vychutnávali kávu na otvorenej terase. Modré električky jazdili jedna za druhou a cesty zaplnili autami s chorvátskymi značkami.

Mesto má svoje čaro aj napriek tomu, že nie je pri mori. „V období mimo letnej sezóny vnútrozemie Chorvátska je viac navštevované ako prímorské mestá,“ informoval Miholić.

Záhreb je takmer miliónové politické a diplomatické, kultúrne, hospodárske, obchodné, dopravné a športové centrum.

Je to mesto kontrastov, mladé aj staré zároveň, ráno oddané biznisu, večer uvoľnené a milujúce zábavu, v mnohých ohľadoch typická európska metropola, ale zároveň mesto, ktoré si jeho hostia pamätajú pre šarm jeho centra a pohostinnosť obyvateľov.

Napriek tomu je to typické stredoeurópske mesto. Klasicistické fasády jeho historického jadra vyžarujú vznešeného ducha Rakúsko-Uhorska, ale sem-tam je možno rozoznať aj obrysy viedenských panorám.

Takmer všetky hlavné miesta mesta a kultúrne zariadenia nájdete v centre, ktoré prekypuje kaviarňami, reštauráciami, záhradnými reštauráciami a s udržiavanými parkmi, ako je napríklad Ribnjak, ktorý sa nachádza pod hradbami Kaptolu s veľkolepou gotickou katedrálou a jej filigránskymi vežičkami, alebo Zrinjevac, park vzdialený len kúsok od hlavného námestia, ktorý je súčasťou zelenej podkovy Lenuci, ktorá zahŕňa niektoré z najkrajších budov v meste.

Chorvátsko ako Čína

Cestou sme prešli neskutočne veľa tunelov. Niektoré mali aj viac ako štyri kilometre. Sprevádzali nás naozaj pekné výhľady.

Jeden sme si nemohli dať ujsť a zastavili sme. Bol to pohľad do doliny Neretvy. Veľká socha Panny Márie pozerala s nami dole do doliny.

Údolie Neretvy už na prvý pohľad vyzerá bohaté na úrodnú pôdu. Je to bývalý močiar, cez ktorý sa prelínajú mnohé kanále.

zväčšiť Chorvátsko - autom do Chorvátska Foto: Ľuboš Pilc
Chorvátsko - autom do Chorvátska Chorvátsko - autom do Chorvátska

Synergia bohatej pôdy a neustály prítok čerstvej morskej vody vytvorili túto úrodnú oblasť.

Neretvanci tento dar prírody využili a pestujú tu mandarínky, citrusové plody, kivi, pomaranče, granátové jablká, olivy a podobne.

Nielen to však robí dolinu výnimočnou. Populárny je aj rybolov. Rybári lovia tradičnými zastaranými spôsobmi.

Odporúčame si na tomto odpočívadle spraviť malú prestávku a vychutnať krásne výhľady, ktoré dolina ponúka.

Toalety tu však nenájdete, preto sa zastavte na niektorej z benzínok, tak ako v Maďarsku aj Chorváti majú toalety na čerpačkách spoplatnené, ale stoja o polovicu menej, presnejšie 50 centov.

Most, čo spojil Chorvátsko

Zabudli sme zavrieť kufor na aute. Áno, takí sme boli očarení z krásnych výhľadov. Našťastie nám nič nevypadlo a po odstránení problému sme bez prestávky pokračovali v našom dobrodružstve.

Jedným z cieľov, ktoré sme chceli vidieť a prejsť, bol novopostavený Pelješacký most.

Pozrite si prejazd Pelješackým mostom
Video
Zdroj: TV Pravda

Názov má podľa polostrova Pelješac, ktorý je od ostrova Korčula oddelený malým kanálom, ale s pevninou ho spája práve Pelješacký most. Dokončili ho minulý rok a spojil časti Chorvátska po viac ako 300 rokoch.

Viac o moste si prečítate v tomto článku.

Chorvátsko - autom do Chorvátska 2023 Čítajte viac Prejazd Pelješackým mostom je krátky ale vzrušujúci. Tak ako jeho príbeh

Korčula sa spája s množstvom legiend a pamiatok. Spolu s Lokrumom a Mljetom je najlesnatejším ostrovom v Chorvátsku. Z Korčuli dovidieť aj ostrov Lastovo.

Ak by ste chceli v Chorvátsku zažiť piesočnatú pláž, tak Lastovo je výnimočný práve svojimi 50 km2 piesočnatými plážami a niekoľkými menšími ostrovmi roztrúsenými po oboch stranách.

Ak vás však viac lákajú hory, vedľa Pelješacu sa nachádza zelený Mljet so 100 štvorcovými kilometrami pokrytými hustými borovicovými lesmi, jaskyňami a jazerami. Takisto tu nájdete aj pláže a národný park.

Tretie najromantickejšie mesto na zemi

Predpokladali ste, že to bude práve Dubrovník? Ak áno, tak ste trafili. Našou cieľovou destináciou bolo práve toto mesto. Hodiny strávené v aute stáli naozaj za to.

Do Dubrovníka sme dorazili až za šera. Hotel sme si nerezervovali. Cez Booking.com sme si pozreli hotely v okolí a vybrali najprijateľnejší.

Zaujímavé bolo, že na mieste sme zaplatili o pár desiatok eur menej, ako nám ponúkal Booking.

Pri ubytovaní v chorvátskom hoteli je potrebná aj registrácia v eVisitor. Nemusíte sa báť, nejde o žiadnu vedu a zamestnanci hotela vám s tým radi pomôžu.

Jedno z najromantickejších miest na svete
Video
Pozrite si, ako vyzerá jedno z najromantickejších miest na svete / Zdroj: TV Pravda nová, Ľuboš Pilc

Toho, že by sme nenašli miesto, kde zložiť hlavu na noc, sme sa nebáli, keďže ešte nebola topsezóna.

Čo nás však prekvapilo, bolo, že aj koncom mesiaca máj bol Dubrovník plný turistov. Aj tak sa nám podarilo nájsť novší hotel priamo v centre, vyšiel nás aj s raňajkami na 150 eur, teda 50 eur na osobu za noc.

Potulky nočným Dubrovníkom boli zážitok. More v prístave bolo veľmi pokojné. Sadli sme si na mólo a pozorovali rôzne lode – výletné, súkromné a na jednej sa dokonca zabávali mladí ľudia. Zábavu im stopli mestskí policajti, keďže od 22.00 v meste platí nočný pokoj.

Ráno nás čakal ďalší dobrodružný deň. Prešli sme celý Dubrovník. Najviac nás zaujali mestské hradby Dubrovníka.

Uzatvárajú dokonale zachovaný komplex budov v centre mesta, ktoré pochádzajú z rôznych období od 7. storočia.

Zaujímavosťou je, že v hradbách mesta sa nachádza Morské múzeum, ktoré vlastní obdivuhodné akvárium s 27 nádržami. Okrem hradieb je rovnako dôležitá a navštevovaná aj hlavná ulica mesta Stradun.

Medzi ďalšie významné pamiatky, ktoré sme videli, patrí Rektorský palác, kostol zasvätený patrónovi mesta svätému Blažejovi, katedrála, tri veľké kláštory, budova starej colnice a radnica.

Dubrovník rok čo rok dokazuje, že je zdrojom inšpirácie pre umelcov, miestom, ktoré si obľúbili členovia kráľovských rodín a svetovej smotánky, a dokonca sa tu natáčal slávny seriál Hra o tróny.

Historické centrum, ktoré obmýva Jadranské more, zanechá jednoznačne v každom pozitívnu energiu.

Staré mesto je od roku 1979 zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Práve pre čarovnú atmosféru centra sa mesto zaraďuje medzi najpopulárnejšie destinácie v Chorvátsku, neďaleko samotného centra sa dá navyše aj kúpať na menšej pláži.

Hurá do mora

Dubrovník nás síce očaril svojím pôvabom, ale keďže Slovákom chýbajú pláže a Dubrovník ich veľa nemá, rozhodli sme sa ísť ďalej. Smerom späť domov.

Znova sme prešli Pelješacký most a rovnakou trasou sme smerovali k vychýreným chorvátskym plážam.

Rozhodli sme sa však cestu si trošku predĺžiť. Keďže sme sa nachádzali len pár desiatok kilometrov od Bosny a Hercegoviny, tak sme si spravili obchádzku.

Na skok v Bosne a Hercegovine. Pozrite sa, čo nás tam čakalo
Video
Zdroj: TV Pravda, Ľuboš Pilc

Vyrazili sme do mesta Mostaru. Viac o našej ceste v Bosne a Hercegovine sa dočítate tu:

mostar-foto Čítajte viac Stratení v Bosne a Hercegovine. Na čo si dať pozor v krajine mimo EÚ a v meste, ktoré je poznačené vojnou

Po intenzívnom zážitku z mesta Mostar sme sa vrátili späť do Chorvátska a vybrali sa na pláž. Na pobreží čistého a teplého Jadranského mora obklopeného pohorím Biokovo sa nachádza mesto Baška Voda.

Hovorí sa, že v minulosti to bola rybárska osada. Dnes je to jedno z najnavštevo­vanejších turistických miest v Chorvátsku. Nachádza sa v srdci Dalmácie na Makarskej riviére.

Baška Voda nie je len slnko a more či pláže, medzi borovicovými lesíkmi je aj svieži horský vzduch. More bolo naozaj teplé a už v máji sa dalo okúpať.

Popri tejto scenérii, kde sa západ slnka hral s rôznymi farbami, tu môžete nájsť aj moderné ubytovanie súkromných apartmánoch a hoteloch.

Dobré jedlo, športové vybavenie a historické pamiatky. Z nich stoja za zmienku napríklad vykopávky historického osídlenia z 1. až 7. storočia nášho letopočtu, kostoly sv. Vavrinca z 18. storočia a sv. Nikolasa z 19. storočia.

Novinkou, ale nielen pre túto oblasť, sú spoplatnené sprchy. Za 30 sekúnd zaplatíte 50 centov. Káva vás vyjde na dve eurá, ale za pizzu zaplatíte od 13 do 20 eur.

Po okúpaní sa v mori sme nasadli do auta, ešte raz natankovali a vrátili sa späť na Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Dubrovník #autom do Chorvátska
Články podľa značiek