Konšpirácie o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej posilňujú politici. Nepravdám dodávajú punc autority (podcast)
1 min. čítania
3.6.2023 12:00
1 min. čítania

Konšpirácie o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej posilňujú politici. Nepravdám dodávajú punc autority (podcast)

Uložiť článok
Vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bola ohromnou fackou pre politikov, políciu, prokuratúru, súdnictvo, novinárov, ale aj pre spoločnosť ako takú. V procese vyšetrovania však dezinformačné weby či politici svojou aktivitou podkopávajú dôveru spoločnosti v súdnictvo. Takéto znižovanie dôvery v spravodlivosť na Slovensku môže ohrozovať samotné princípy právneho štátu.

Priniesla tragická smrť Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej aj pozitívny vývoj v kontexte očisty OČTK, polície či súdnictva? Prečo znížená dôvera v súdnictvo ohrozuje základy demokracie? Aké skupiny nepravdivých tvrdení o vražde novinára kolujú v slovenskom informačnom priestore? Akí dezinformační a konšpirační aktéri preberajú alternatívne verzie udalosti? Aká je ich taktika a aké ciele sledujú?

Akú úlohu pri šírení konšpirácií o vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice majú politici? Ktorí konkrétni politickí predstavitelia sú v téme aktívni, s akými verziami udalosti najčastejšie pracujú a ako sa ich teórie modifikovali po oslobodení Mariana Kočnera? Zlepšili udalosti po vražde Jána Kuciaka úroveň bezpečnosti investigatívnych novinárov a slobody tlače na Slovensku?

Aj o tom v novej epizóde podcastu Disinfo Report organizácie Infosecurity.sk hovorí Tonka Zsigmondová s reportérom Investigatívneho centra Jána Kuciaka Tomášom Madleňákom.

Všetky naše podcasty nájdete na jednej stránke tu. Na odber všetkých nových dielov sa môžete prihlásiť cez iTunes, Google Podcasts alebo Spotify. Sledujte nás aj na facebookovej stránke Podcasty Aktuality.sk alebo na Instagrame.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.