Samsung v Q4 2022: nižšie tržby aj zisk. Za celý rok ale dosiahol rekordné príjmy

Spoločnosť Samsung oznámila finančné výsledky za prvý štvrťrok, ktorý sa skončil 31. decembra 2022. Spomalenie ekonomiky zasiahlo takmer všetky segmenty. Celkové výsledky za uplynulý rok príjemne prekvapili.

Spoločnosť vykázala konsolidované výnosy za posledný kvartál roku 2022 vo výške 70,46 bilióna KRW (52,63 mld. EUR) a prevádzkový zisk dosiahol 4,31 bilióna KRW (3,219 mld. EUR). Za celý uplynulý rok boli ročné výnosy rekordne vysoké, a to 302,23 bilióna KRW ((225,73 mld. EUR) , prevádzkový zisk vykázal Samsung vo výške 43,38 bilióna KRW (32,40 mld. EUR) . 

Inflácia, ktorá zasiahla svetové trhy a zapríčinila spomalenie ekonomiky, sa odzrkadlila na slabom dopyte v štvrtom kvartáli. V divízii Memory Business prudko klesli zisky v dôsledku výrazného zníženia cien. Pokles ziskov zaznamenal aj systém LSI Business. Naopak Foundry Business zaznamenal v štvrťročných tržbách nový rekord a zisk medziročne vzrástol.

Keďže dopyt po smartfónoch klesol, zasiahlo to segment mobilných panelov Samsung Display Corporation (SDC). Segment veľkých panelov ale znížil svoje straty, keďže sa zvýšil predaj QD-OLED pre televízory a zásoby LCD sa úplne vyčerpali. Divízia Visual Display Business zaznamenala vyššie príjmy a prevádzkový zisk, keďže sa zvýšil predaj prémiových produktov vrátane televízorov Neo QLED a Super Big TV. 

Výnosy a zisk v divízii Mobile eXperience (MX) klesli v dôsledku slabého dopytu v segmentoch strednej a nižšej kategórie, zatiaľ čo divízia Networks zaznamenala zvýšenie výnosov vďaka domácemu dopytu po inštaláciách 5G a expanzii v zámorských podnikoch.

Spoločnosť plánuje rozšíriť svoje vedúce postavenie v segmente prémiových smartfónov uvedením novej série smartfónov Galaxy S23, ktorá ponúkne vylepšené fotoaparáty a herné funkcie. Networks Business sa zameria na domáce a zámorské podniky vrátane Severnej Ameriky a spoločnosť Digital Appliances Business plánuje zvýšenie predaja v prémiovom segmente prostredníctvom nových modelov, ako je napríklad BESPOKE Infinite Line.

Očakáva sa, že makroekonomické neistoty budú v roku 2023 pretrvávať, mierne oživenie trhu by mohlo nastať v druhom polroku. 

(1 EUR = 1338,90 KRW; kurz NBS zo dňa 1. 2. 2023)

Zdroj: news.samsung.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu