Svet kresťanstva Vatikánska sedma 02. jún 2023

Vatikánska sedma O arcibiskupovi Tkáčovi sa nám písalo dobre, tá skutočná výzva ešte len príde

Imrich Gazda
Imrich Gazda

Týždenný súhrn diania v kresťanskom svete od vedúceho redaktora Sveta kresťanstva Imricha Gazdu.

Týždenný súhrn diania v kresťanskom svete od vedúceho redaktora Sveta kresťanstva Imricha Gazdu.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

O arcibiskupovi Tkáčovi sa nám písalo dobre, tá skutočná výzva ešte len príde
Foto: archív KBS

V aktuálnom súhrne sa dozviete:

  • prečo bolo ľahké písať o zosnulom arcibiskupovi Tkáčovi,
  • ako jeho osobnosť zhodnotil pápež František,
  • že pre vás pripravujeme diskusie v Žiline a Trstenej.

V Košiciach pochovali emeritného arcibiskupa Alojza Tkáča. Silnému životnému príbehu, ktorý po sebe zanechal, sme sa venovali vo viacerých textoch. Ich prehľad nájdete nižšie.

Za povšimnutie stojí jedna zaujímavosť: z prvej ponovembrovej generácie slovenských biskupov sa najvyššieho veku dožili práve obaja arcibiskupi metropoliti: Alojz Tkáč († 89) a Ján Sokol, ktorý je od zosnulého košického arcibiskupa ešte o päť mesiacov starší. V októbri bude mať 90 rokov.

A hoci oboch spájal rovnaký cirkevný úrad, ide o úplne odlišné osobnosti.

 

Sokol v Ríme: Tkáč? Nikdy! Ilustruje to aj epizódka, ktorú Tkáč zachytil vo svojich súkromných zápiskoch, ktoré si viedol počas pôsobenie vo farnosti Červenica v 80. rokoch minulého storočia. Spomenul ju aj v rozhovore, ktorý som s ním viedol v roku 2019:        

„Päť dní pred 17. novembrom bola v Ríme svätorečená Anežka Česká. Režim povolil pútnikom nielenže vycestovať, ale celú slávnosť v priamom prenose vysielala Československá televízia.

Keď sme na dvore ústavu svätých Cyrila a Metoda čakali na odchod autobusov, už zosnulá Aleška Miksová z Kongregácie služobníc Ducha Svätého vyhlásila: ,Tak prosím, tu vidíte budúceho košického biskupa.‘ Pán biskup Ján Sokol jej na to svojským spôsobom odvetil: ,Tkáč? Nikdy! On nikdy nedostane štátny súhlas.‘

Keď potom padol režim, Vatikán poveril monsignora Jána Bukovského, ktorý v tom čase pracoval na Štátnom sekretariáte Svätej stolice, aby sa oboznámil s kňazskou mienkou a odporučil vhodných kandidátov na biskupa. Rozhodnutie Vatikánu mi potom oznámil práve pán biskup Sokol,“ spomínal s úsmevom arcibiskup Tkáč.

Tiso aj Rákoci. Bolo by chybou významné osobnosti verejného života po ich smrti nekriticky glorifikovať. 

Okrem osobných nedostatkov, ktoré zosnulý arcibiskup Tkáč sám priznáva vo svojich zápiskoch, časť verejnosti polemicky vnímala jeho pozitívny postoj k osobe Jozefa Tisa, ako aj jeho úsilie dostať telo Františka II. Rákociho preč z krypty pod Dómom sv. Alžbety.  

Správnosť jeho životného smerovania je však jasná, všeobecne uznávaná a hodnotová orientácia nespochybniteľná. Preto sa nám o jeho živote písalo ľahko a dobre.

Tá skutočná novinárska výzva ešte len príde.

Ďalšie udalosti v skratke

Pápež František v sústrastnom telegrame ocenil zosnulého arcibiskupa Alojza Tkáča za jeho vernosť a apoštolskú horlivosť v tajnej cirkvi v časoch ateistického komunistického režimu. Zosnulého vyzdvihol aj ako „pastiera, ktorý s neúnavným zápalom vykonával svoju službu“.

Vatikánsky sekretár pre vzťahy so štátmi Paul Richard Gallagher vystúpil na medzinárodnom fóre Globsec 2023 v Bratislave.

Vatikánsky štátny sekretár Pietro Parolin potvrdil, že cieľom misie na Ukrajine, ktorou pápež poveril kardinála Mattea Zuppiho, nie je mediácia, ale „pokúsiť sa v prvom rade podporiť atmosféru, ktorá môže viesť k ceste mieru“. 

Českobratrská církev evangelická bude požehnávať páry rovnakého pohlavia. Za toto rozhodnutie hlasovalo 78 percent delegátov synody.

Do piatkovej Noci kostolov sa na Slovensku zapojí viac ako 40 sakrálnych stavieb. Návštevníkov privítajú pestrým duchovným, kultúrnym, historickým či spoločenským sprievodným programom.

Nenechajte si ujsť

Knižná bodka

Pápež František predniesol pôsobivý príhovor na stretnutí s básnikmi, spisovateľmi a scenáristami, ktoré sa konalo počas uplynulého víkendu vo Vatikáne. Osobitnú pozornosť venoval Dantemu, Claudelovi, ale najmä Dostojevskému.

„Literárne slovo je ako tŕň v srdci, ktorý vás pohne k rozjímaniu a nasmeruje vás na cestu,“ povedal František, ktorý ako mladý jezuita v 60. rokoch minulého vyučoval literatúru na dvoch stredných katolíckych školách v Argentíne.

Jeho najobľúbenejším spisovateľom je Alessandro Manzoni, ktorého román Snúbenci (vyšiel aj v slovenčine) opakovane cituje vo svojich príhovoroch.

Stretnite sa s nami

Svet kresťanstva pre svojich čitateľov a podporovateľov pripravil v polovici júna dve diskusie, na ktoré vás srdečne pozývame.

Na diskusiu Cirkev, o akej sníva pápež František v Žiline sa môžete prihlásiť tu.

Na diskusiu Komu máme veriť? v Trstenej sa zasa môžete prihlásiť tu.

Tešíme sa na stretnutia s vami!

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia