Denník N

Pre Rusov je jednoduchšie uveriť, že za útokom je Ukrajina a Západ a nie Islamský štát, hovorí český novinár Jiří Just

Ľudia sa zhromažďujú na mieste teroristického útoku, aby si uctili obete. Foto - TASR/AP
Ľudia sa zhromažďujú na mieste teroristického útoku, aby si uctili obete. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Útok je témou rozhovorov medzi ľuďmi, a preto ho propagandisti používajú na udržanie pozornosti k témam, ktoré sú pre ruský režim primárne, a to je strach, otázka bezpečnosti a otázka sily,“ hovorí o piatkovom teroristickom útoku v Moskve český novinár Jiří Just, ktorý dlhodobo žije v Rusku.

Opisuje nálady v spoločnosti aj apatiu medzi bežnými Rusmi. Just predpokladá, že reakciou Kremľa na terorizmus bude skôr obmedzenie slobody na internete a znovuzavedenie trestu smrti než nové kolo mobilizácie do vojny na Ukrajine.

Piatkový útok v Moskve sa odohral v koncertnej sále Crocus City. Išlo o známe a a často navštevované miesto?

Áno, je to veľmi populárne miesto. Je súčasťou širšieho komplexu, vedľa neho stojí napríklad obchodné centrum Vegas. Rozprestiera sa na úplnej periférii Moskvy, no úplne k mestu prilieha prostredníctvom moskovského diaľničného obchvatu. Ľudia sa tam jednoducho dostanú autom alebo metrom. V minulosti sa tam konali koncerty západných hviezd, v súčasnosti tam koncertujú predovšetkým miestne celebrity. Tiež som tam bol, naposledy pred dvoma rokmi na automobilovej výstave.

Crocus City ani Vegas nie sú veľmi ruské názvy.

Áno, máte pravdu, je to však dané tým, že západné názvy vždy ľudí priťahujú. Evokuje to u nich niečo honosného, luxusného, takže v Rusku sú pomerne bežné.

Podľa videí z miesta útoku bolo zrejmé, že na piatkovom koncerte boli všetky vekové kategórie, bolo na nich vidno napríklad starších ľudí aj malé deti. Aká bola bezprostredná reakcia Rusov na to, čo sa tam stalo?

Samozrejme, v prvom rade šok. Rusi si odvykli od teroristických útokov. Ten posledný sa odohral v Moskve v roku 2011 na letisku Domodedovo, čo je pomerne dávno. Rusi boli aj preto šokovaní a vystresovaní, dokonca boli aj nahnevaní. Mal som možnosť hovoriť s niekoľkými svojimi známymi, ktorí skutočne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Útok v Moskve

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie