Akcie v Spojených štátoch ukončili rozkolísanú seansu poklesom.

Investori hodnotili postoj centrálnej banky USA k úrokovým sadzbám a reagovali tiež na množstvo slabých správ o hospodárení na začiatku hlavnej sezóny zverejňovania výsledkových správ za prvý kvartál.

Index Dow Jones klesol o 45,66 bodu, teda 0,12 percenta, na 37 753,31 bodu. Širší index Standard & Poor 's 500 oslabil o 29,20 bodu, čiže 0,58 percenta, na 5 022,21 bodu. Index technologického trhu Nasdaq sa znížil o 181,88 bodu, čiže 1,15 percenta, na 15 683,37 bodu.

K stratám výrazne prispela firma Travelers, pretože poisťovací gigant nesplnil očakávania zisku za prvý štvrťrok. Sklamanie z výhľadu hospodárenia na tento rok spôsobilo straty akcií zdravotníckej spoločnosti Abbott Laboratories.

Banka U.S. Bancorp potom klesla po správe, že jej štvrťročný zisk sa znížil o 22 percent. Naopak, akcie aeroliniek United Airlines rástli, pretože firma čaká lepšie hospodárenie.

Akcie sa po silnom raste v prvom štvrťroku potýkajú s problémami. Index S&P je na ceste k tretiemu týždňovému poklesu za sebou, pretože investori zmiernili očakávania ohľadom načasovania a rozsahu znižovania úrokových sadzieb v USA.

Predstavitelia Fedu, vrátane šéfa Jeroma Powella, uviedli, že menová politika musí byť reštriktívna po dlhší čas. Neposkytli však žiadne usmernenie k tomu, kedy by mohlo prísť zníženie sadzieb.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

Dolár oslabuje voči popredným svetovým menám v dôsledku neistoty ohľadom úrokových sadzieb