Na hlavný obsah

Labute začali opúšťať makové pole pri Komárne. Počet uhynutých jedincov výrazne klesol

Škodu na úrode majiteľovi štát nepreplatí.

Labute začali opúšťať makové pole pri Komárne. Počet uhynutých jedincov výrazne klesol
Labuť v makovom poli. Foto: RTVS

Posledný monitoring pracovníkov Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR na makovom poli medzi obcami Patince a Iža v okrese Komárno potvrdil, že počet labutí na poli výrazne klesol. Aktuálne už šľachtený mak konzumujú len minimálne. Informovala o tom manažérk pre komunikáciu ŠOP Kristína Bocková.

„Zdravé labute z lokality odleteli. Zostávajúce sa presunuli na neďaleký mak divý, ktorý im už nespôsobuje také zdravotné ťažkosti,“ doplnila. Komerčne pestovaný mak je podľa Bockovej dostatočne vysoký a hustý a nemalo by mu hroziť ďalšie spásanie.

Priblížila, že zamestnanci ŠOP SR, Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Dunajské luhy, chodia v pravidelných intervaloch labute monitorovať a uhynuté jedince zbierať.

„Dehydrované labute odvážali do Záchranného zariadenia pre zranené živočíchy v Marcelovej. V týchto dňoch zdravé labute odlietajú. V okolí lokality sa aktuálne nachádza už len 40 labutí z pôvodne zaznamenaného počtu 80 jedincov z minulého týždňa,“ spresnila Bocková.

Hlavným dôvodom, prečo sa labute usadili v blízkosti makových polí, nebol podľa nej samotný mak, ale malé jazierka, ktoré vznikli na jar v dôsledku vysokej hladiny podzemnej vody.

„Šľachtený mak je aktuálne vysoký už takmer 1,60 metra a labute sa v ňom nevedia pohybovať. Z tohto dôvodu sa labute presunuli na porast maku divého v blízkom okolí, ktorý im nespôsobuje také zdravotné komplikácie,“ vysvetlila. Doplnila, že vďaka tomu počet uhynutých labutí výrazne klesol.

Škody majiteľovi nepreplatia

Škody spôsobené týmto chráneným živočíchom sa podľa Bockovej na Slovensku vyskytujú len ojedinele. Labute preto nepatria na zoznam určených živočíchov, za ktorých štát prepláca náhradu škody.

„Medializovaný prípad omámených labutí však prilákal pozornosť verejnosti, ktorá s cieľom zhotovenia fotografie vstupuje na súkromný pozemok napriek zverejnenému zákazu,“ priblížila.

Alternatívnou formou riešenia takejto situácie by podľa ŠOP mohlo byť vydanie výnimky na plašenie chráneného druhu živočícha z dôvodu škody na úrode.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny