Komentáre a názory Spravodlivosť 30. marec 2023

Boj s korupciou Kaliňák s Brhelom to majú nahnuté

Marek Vagovič
Marek Vagovič

Bývalý minister vnútra je prvým vysokopostaveným politikom z éry našich ľudí, ktorý sa zrejme bude zodpovedať pred súdom.

Bývalý minister vnútra je prvým vysokopostaveným politikom z éry našich ľudí, ktorý sa zrejme bude zodpovedať pred súdom.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Marek Vagovič

Kaliňák s Brhelom to majú nahnuté
TASR – Jakub Kotian

Špeciálna prokuratúra podala obžalobu na politika Smeru Roberta Kaliňáka a oligarchu s väzbami na túto stranu Jozefa Brhela. Dôvod? Podplácanie bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho.

Ten vypovedal, že Brhel mu v ére našich ľudí kompenzoval mzdu. Po prechode zo súkromného sektora do štátnych služieb totiž zarábal výrazne menej: oligarcha mu mal preto „dorovnávať“ zhruba 200-tisíc eur ročne.

Celková suma sa podľa vyšetrovateľov vyšplhala na milión eur. Imrecze mal na oplátku poskytovať Brhelovi informácie z prostredia finančnej správy. Oligarcha zároveň profitoval zo zmanipulovaných IT tendrov.

V tejto kauze už dokonca stojí pred súdom (Mýtnik). Kaliňákova úloha spočívala podľa Imreczeho v tom, že to celé organizoval. To znamená, že práve exminister vnútra ho poslal za Brhelom, aby mu doplácal mzdu.

Utajený sponzor

Vyšetrovatelia sa opierajú aj o výpovede bývalého funkcionára finančnej správy Daniela Čecha a bývalého šéfa daňových kriminalistov Ľudovíta Makóa. Tomu vraj pre zmenu dorovnával plat oligarcha Norbert Bödör.

To, že Brhel s Kaliňákom sa ocitli v jednom vreci, až tak neprekvapuje. Je známe, že mali priateľský vzťah aj spoločné biznis aktivity. Brhel patril aj k utajeným sponzorom Smeru, ktorí pomohli tejto strane v jej začiatkoch.

Za odmenu si mohol dosadiť svojich ľudí na kandidátku – a po víťazných voľbách aj do vlády, parlamentu či štátnych podnikov. Profitoval tiež z lukratívnych štátnych zákaziek, hlavne v energetike a IT sektore.

V tejto oblasti mal takmer monopol, na čo upozorňoval autor tohto komentára spolu so zavraždeným Jánom Kuciakom už v roku 2015. Brhelovým koňom v politike bol hlavne Kaliňák, ale mal dosah aj na Fica.

Príležitosť mlčať

Kaliňáka obžaloba zjavne zaskočila, keďže špeciálna prokuratúra ju podala na súd skôr, než stihla generálna prokuratúra použiť paragraf 363. Od vznesenia obvinenia jemu aj Brhelovi uplynuli len necelé dva mesiace.

Exminister vnútra tvrdí, že pred uzavretím spisu chcel navrhnúť ďalšie dôkazy: „Obžalobu zrejme podali podľa Trestného poriadku Burkiny Faso, ale nie slovenského.“ Či túto možnosť aj naozaj využil, však nepovedal.

Podľa dozorujúceho prokurátora Mateja Izakoviča prebehlo preštudovanie spisu v súlade so zákonom: „Boli stanovené dva termíny, ktoré aj väčšina obhajcov využila. Nikto sa riadne neospravedlnil.“

Príležitosť mlčať naopak nevyužil Maroš Žilinka. V statuse na Facebooku totiž kritizoval médiá, že „podsúvajú verejnosti podprahovo naratív“, že generálna prokuratúra chcela očistiť Kaliňáka s Brhelom cez paragraf 363.

Vzťah k peniazom

Príkladov, keď jeho úrad zneužil toto ustanovenie – čím si uzurpoval právo rozhodnúť o vine/nevine namiesto súdu –, by už vydalo aj na menší telefónny zoznam. Okrem iného aj v kauze Súmrak (Kaliňák, Fico).

Bývalý minister vnútra je tak prvým vysokopostaveným politikom z éry našich ľudí, ktorý sa zrejme bude zodpovedať pred súdom. Samozrejme, za predpokladu, že ten nevráti obžalobu späť a do kauzy sa nevložia žilinkovci.

Či bude Robert Kaliňák odsúdený za podplácanie Františka Imreczeho, v tejto chvíli ťažko odhadnúť. Kľúčové zrejme bude, ako súd vyhodnotí svedectvá kajúcnikov, na ktorých stojí aj padá obžaloba v tejto kauze.

Kaliňákov vzťah k peniazom – a správe vecí verejných – však najlepšie ilustruje jeho výrok: 50-tisíc eur, ktoré dostala Imreczeho nástupkyňa v kozmetickej taštičke, nie je úplatok, ale poďakovanie za roky práce.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia