Denník N

Raiffeisen Bank a UniCredit Bank majú pre biznis v Rusku trenice s ECB, tá im káže rýchlejší odchod

Foto: Raiffeisen Bank International
Foto: Raiffeisen Bank International

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Európska centrálna banka stupňuje tlak na rakúsku Raiffeisen Bank a taliansku UniCredit Bank a žiada od nich, aby urýchlili ukončenie finančných väzieb s Moskvou. Tieto európske banky podnikajú v Rusku aj po vyše dvoch rokoch od napadnutia Ukrajiny a dosahujú tam významné zisky. Spomínajú sa už aj pokuty.

Rakúska Raiffeisen Bank, do skupiny ktorej patrí aj slovenská Tatra banka, je najväčšou európskou bankovou skupinou podnikajúcou v Rusku. Vlani tam napriek redukcii biznisu zarobila 1,3 miliardy eur, čo bola polovica čistého zisku skupiny. Má ho len na papieri, z krajiny ho pre ruské obmedzenia vyviezť nemôže. Minulý týždeň povedala banka investorom, že čaká od ECB žiadosť, aby rýchlejšie osekala biznis v Rusku. A to oveľa viac, než počíta vo vlastných plánoch.

Podľa zdrojov agentúry Reuters je pravdepodobné, že podobné požiadavky budú smerovať z ECB aj do talianskej UniCredit Bank. Tá by mala po mesiacoch diskusií od ECB dostať takzvaný právne záväzný príkaz, čo je predposledný krok pred tým, ako regulátor pristúpi k sankciám napríklad v podobe pokuty. Inými slovami, aj talianska banka má dostať upozornenie, že má poslednú možnosť vyhnúť sa sankciám za podnikanie v Rusku.

Treba konať rýchlejšie

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie