Začiatok cyklistickej sezóny je čas, kedy sa mnoho rekreačných cyklistov zaujíma o stav svojho bicykla po prvýkrát od momentu, keď ho na jeseň odložili. Tento stav sa odvíja od toho, či užívateľ svoj bicykel odložil bez toho, aby na ňom vykonal základnú posezónnu údržbu, a takisto aj od toho, ako ho v zime uskladnil.

Bicykel vo vlhkom prostredí trpí

Zazimovanie bicykla je pomerne bezproblémové v domoch, môže byť však tvrdším orieškom pre ľudí, ktorí bývajú v bytoch a nedisponujú odkladacím priestorom či pivnicou. Servisní mechanici varujú pred uskladnením na balkóne, pretože vlhkosť vzduchu môže viesť k postupnej korózii kovových dielov. Mnoho rekreačných cyklistov robí takisto chybu v tom, že bicykel pred uskladnením neumyje. Dôsledky môžu byť podobné, ako pri pôsobení vlhkého vzduchu a poveternostných vplyvov.

Najideálnejším riešením je, ak bicykel zimuje v úplnom suchu a pri izbovej teplote, v krajnom prípade pri teplote nad desať stupňov Celzia. Ak ide o elektrobicykel, nutnosťou je uschovať pri izbovej teplote aspoň batériu.

Riešením pre tých, ktorí nemajú kam bicykel odložiť, je služba uskladnenia bicykla, ktorá v sebe zahŕňa aj medzisezónnu údržbu. Niektoré servisné firmy ponúkajú dokonca doručenie bicykla až v k dverám v stanovenom čase pred začiatkom sezóny.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa