Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Harabin čelí obžalobe za schvaľovanie vojny na Ukrajine: Som na to hrdý! Exsudca sa opäť vyhráža odškodným

Štefana Harabina zadržala NAKA Zobraziť galériu (2)
Štefana Harabina zadržala NAKA (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Úrad špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na politika a bývalého sudcu Štefana Harabina z hanobenia národa, rasy a presvedčenia a schvaľovania trestného činu. Exsudca deň potom, ako ruský prezident Vladimir Putin zaútočil na Ukrajinu, jeho konanie schvaľoval na sociálnej sieti.

Bývalý prezidentský kandidát a exsudca Štefan Harabin napísal podporný status ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi deň potom, ako jeho vojská zaútočili na Ukrajinu. "Urobil by som presne to isté, čo Putin v súvislosti s udalosťami na Ukrajine. Je povinnosťou Rusov pacifikovať nacistov, ktorí genocídne od roku 2014 zavraždili 15-tisíc vlastných civilistov," napísal 25. februára 2022 Harabin s tým, že "silu musí niekedy rázne použiť aj svetové dobro".

 

Za tieto výroky ho najskôr obvinili a teraz prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal aj obžalobu. Harabinovi v prípade, že ho odsúdia, hrozia až tri roky za mrežami. Skutok, pre ktorý Harabina obžalovali, je kvalifikovaný ako prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia, ako aj prečin schvaľovania trestného činu. 

Zadržala ho NAKA

Harabina už v máji minulého roka zadržala Národná kriminálna agentúra, ktorá ho potom vypočúvala. Vtedy ho elitní policajti aj obvinili práve pre status, ktorý napísal. Ten neskôr zmenil a potom zo sociálnej siete zmizol úplne. Harabin však vtedy tvrdil, že on ho nevymazal. Za svojím vyjadrením si však stojí. 

archívne video

Štefana Harabina zadržala NAKA! Obvinili ho zo schvaľovania trestného činu a extrémizmu (Zdroj: Topky/Maarty)

"Odsudzujem akékoľvek násilie, ale treba skúmať, kto začal násilie, kto začal vraždiť na Donbase. Ja odsudzujem násilie a nacistické symboly," vyjadril sa vtedy Harabin. Bývalý šéf Najvyššieho súdu povedal, že elitní policajti si chceli len overiť jeho status na sociálnej sieti. Vyšetrovateľovi odovzdal počítač a mobil. "Lebo z toho robím Facebook," povedal Harabin s tým, že si za svojím statusom stojí, pretože je to jeho názor a on odsudzuje vraždenie detí na Donbase. "Za toto nebude ani podmienka, bude oslobodenie. A ešte vy, ako daňoví poplatníci, mi budete platiť odškodnenie," vyhlásil Harabin.

Na svoj výrok je hrdý

Harabin si aj teraz stojí za tým, čo napísal na sociálnu sieť a opäť sa vyhráža tým, že mu "budeme platiť odškodné". "Na výrok, ktorý som napísal, som hrdý a kedykoľvek by som ho zopakoval. Je nesporné, že Putin a Ruská federácia postupovala v súlade s medzinárodným právom. Nemôže byť agresorom,“ reagoval pre DenníkN Harabin, ktorý bol dva týždne na Kube.

Štefana Harabina zadržala NAKA
Zobraziť galériu (2)
Štefana Harabina zadržala NAKA  (Zdroj: Topky/Maarty)

Povedal, že obžaloba je zneužívanie práce OČTK a že by si "to nedovolil ani voči stonásobnému vrahovi". "Nebol som oboznámený s výsledkami vyšetrovania, preto sa pýtam, ako môže na mňa byť podaná obžaloba. Musím sa teda na tom pobaviť. Budete platiť náhradu škody za nezákonný postup," vyhrážal sa opäť bývalý šéf Najvyššieho súdu. 

Viac o téme: ŽalobaObžalobaSúd Štefan HarabinVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu