Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW Vision Neue Klasse X: Nový pohľad na značku

Štúdia BMW Group Vision Vehicle poskytuje prvý pohľad na Neue Klasse vo verzii SAV. Plne elektrický derivát novej konštrukcie sa začne sériovo vyrábať v závode v Debrecíne v roku 2025.

Najnovší koncept Vision ilustruje, ako BMW vidí budúcnosť svojich modelov X. BMW Vision Neue Klasse X znamená aktívny životný štýl, efektívnu dynamiku a sebavedomý postoj. Jeho dizajn spája jasný dizajnový jazyk exteriéru so svetlým a priestranným interiérom. Špeciálne svetelné a zvukové efekty, ktoré umožňuje ďalšia generácia ovládania BMW iDrive, zlepšujú intuitívny digitálny používateľský zážitok.

Nový typ riadenia pohonu a podvozku poskytuje vynikajúci zážitok z jazdy prispôsobený individuálnym potrebám. Využíva nový softvérový balík vyvinutý interne v spoločnosti BMW Group a vozidlám Neue Klasse poskytne plynulú jazdu za každých okolností. Dva zo štyroch nových supermozgov posunú zážitok z jazdy do novej dimenzie.

Priestranný interiér klasické proporcie 

V kombinácii s dvojpriestorovým dizajnom modelu BMW X predstavuje zjednodušený dizajnový jazyk exteriéru aj interiéru vyvinutý pre Neue Klasse veľký skok vpred. Architektúra plne elektrického vozidla so zvýšenou svetlou výškou ponúka nové možnosti pre ešte priestrannejší interiér. Prináša dlhý rázvor, krátke previsy a klasické proporcie značky BMW. Veľké presklené plochy a panoramatická presklená strecha zaplavujú interiér prirodzeným svetlom a vytvárajú vzdušný priestor.

K výraznému dizajnu Vision Vehicle prispieva aj nový vzhľad značky pre modely BMW X. Vertikálne zarovnané LED jednotky ponúkajú novú interpretáciu charakteristického svetelného podpisu BMW. Vpredu a v strede sa nachádzajú ľadvinky mriežky chladiča BMW, prepracované ako trojrozmerný prvok s vertikálne vyrovnanými a podsvietenými obrysmi. Svetlomety a mriežky spolu vytvárajú svetelný efekt, ktorý sa aktivuje, keď sa vodič priblíži k vozidlu.

 

Zadná časť dostala tvary evokujúce atletický výkon. Zadné svetlá, ktoré siahajú ďaleko do stredu, poskytujú horizontálnu interpretáciu pre značku BMW známeho tvaru L. Ich 3D tlačené prvky využívajú individuálne ovládanie s premenlivou intenzitou svetla, aby sprostredkovali obzvlášť výrazný hĺbkový efekt.

Nová batéria a vyšší dojazd 

Základný kameň v koncepte predstavuje najnovšia, šiesta generácia technológie BMW eDrive. Okrem vylepšených jednotiek e-drive obsahuje aj nové a teraz okrúhle lítium-iónové články batérie s objemovou hustotou energie o viac ako 20 percent vyššou, ako dosahovali predtým používané prizmatické články. V kombinácii s prechodom na 800-voltový systém sa zvýši rýchlosť nabíjania až o 30 percent, čo vozidlám umožní nabiť dostatok energie na dojazd 300 km len za desať minút.

Šiesta generácia pohonu BMW eDrive zároveň poskytuje až o 30 percent väčší dojazd. Pokiaľ ide o aerodynamiku, BMW Vision Neue Klasse X sa môže pochváliť pôsobivou novou špičkovou hodnotou. Dosahuje aerodynamický odpor znížený o 20 percent v porovnaní s porovnateľným modelom v súčasnej modelovej ponuke. Nová konštrukcia pneumatík a špeciálny brzdový systém pre plne elektrické vozidlá pomáhajú zvýšiť celkovú efektivitu vozidla až o 25 percent.

Test: BMW XM – Malé x, veľké M

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov