Denník N

High 5ive: Nikdy nie je neskoro. Maľovať začala v sedemdesiatke, stihla vstúpiť do dejín 

Anna Mary Robertson Moses (1860-1961). Foto - National Portrait Gallery, Smithsonian Institution
Anna Mary Robertson Moses (1860-1961). Foto – National Portrait Gallery, Smithsonian Institution

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

*

Toto je odkaz pre všetkých, ktorí dumajú, či už nie je neskoro s niečím začať. Anna Mary Robertson Moses (1860 – 1961), známejšia pod familiárnym označením Grandma Moses, začala vážnejšie maľovať krátko pred osemdesiatkou. Dovtedy sa venovala hlavne farmárčeniu a zabezpečeniu vlastnej rodiny.

Jej maľovanie sa začalo ako hobby pri vytváraní vianočných obrázkov a skončilo v newyorskom Museum of Modern Art. Pričinil sa o to zberateľ umenia, ktorý ju náhodou objavil. Nakoniec stihla namaľovať vyše 1500 obrazov. Niekto v nich videl naivné umenie, iný závan Pietera Bruegela staršieho. Hlavne z nich cítiť optimizmus.

*

V roku 2004 založil spisovateľ Florian Illies (aj u nás známy svojimi knihami 1913 či Láska v časoch nenávisti) spolu s autorkou Amélie von Heydebreckovou magazín o umení Monopol. Odvážne periodikum, ktoré najprv vznikalo v malom priestore v Berlíne, sa postupne etablovalo na medzinárodnej scéne.

Dnes časopis oslavuje svoje 20. jubileum. Pri tejto príležitosti oslovili slovenského umelca

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie