2.2.2023 07:51 | Elektromobily

Volkswagen chce mať do konca roka 25-tisíc rýchlonabíjačiek pre e-autá

Zdroj: Volkswagen

Z plánované množstva má byť asi 10-tisíc zariadení v Európe.

Nabíjacie stanice pre elektromobily a plug-in hybridy stavajú výrobcovia áut, energetické spoločnosti i špecializované startupy. Na svedomí ich majú tiež partnerstvá firiem z rôznych sektorov, touto cestou sa vybral napríklad Volkswagen. Plánuje v tom pokračovať. Nedávno ohlásil, že do konca tohto roka chce mať 25-tisíc rýchlonabíjačiek na celom svete.

VW patrí medzi zakladateľov európskeho projektu Ionity a na starom kontinente má okrem toho viacero ďalších spoluprác. Pod vlajkou Ewiva pôsobí v Taliansku v kooperácii s Enelom. Na britskej pôde je jeho partnerom BP, v Španielsku zasa Iberdrola. Severoamerickú infraštruktúru pre e-autá koncernu stavia Electrify America. Dôležitým regiónom je tiež Čína, kde proces zastrešuje podnik CAMS.

VW buduje infraštruktúru s viacerými rôznymi partnermi. Zdroj: Volkswagen

Aktuálne má Volkswagen k dispozícii približne 15-tisíc rýchlych nabíjacích staníc s výkonom až do 350 kW, počas roka 2023 sa má ich počet výrazne rozšíriť na 25-tisíc. Z plánovaného množstva má byť asi 10-tisíc zariadení v Európe.

Uprostred tejto dekády má VW cieľ stanovený na 18-tisíc európskych nabíjačiek, okrem toho plánuje mať v prevádzke ďalších 10-tisíc v Severnej Amerike a 17-tisíc v Číne. Koncern už dnes považuje nabíjanie a súvisiace energetickú štruktúru za jeden zo základných pilierov svojho biznisu.