Vláda poslala kontrolu na Najvyšší súd Chceli všetky spisy. Šéf súdu Šikuta hovorí o arogantnej situácii, ktorá nemá obdobu

Marek Holka Miro Pastorek
Marek Holka Miro Pastorek

Premiér naznačil, že do informačného systému Najvyššieho súdu niekto zasahoval a manipuloval s prideľovaním spisov konkrétnym sudcom.

Premiér naznačil, že do informačného systému Najvyššieho súdu niekto zasahoval a manipuloval s prideľovaním spisov konkrétnym sudcom.

Marek Holka Miro Pastorek

Marek Holka

Miro Pastorek

Chceli všetky spisy. Šéf súdu Šikuta hovorí o arogantnej situácii, ktorá nemá obdobu
Predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta. Foto: TASR/Jakub Kotian

Premiér Robert Fico spolu s ministrom spravodlivosti Borisom Suskom na tlačovej konferencii uviedli, že pracovníci Najvyššieho súdu odmietli kontrolu z ministerstva spravodlivosti. Kontrola sa týkala sprístupnenia informácií z informačného systému, ktorý prideľuje prípady sudcom. 

Dôvodom na kontrolu podľa Fica bolo prísť na to, prečo mnohé citlivé kauzy, ktoré sa týkali vtedajšej opozície, pripadli v rokoch 2020 až 2023 trestnému senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Fico naznačoval manipulovanie

Boris Susko povedal, že zamestnanci súdu odmietli vykonanie kontroly z dôvodu absencie kontrolných kompetencií ministerstva voči Najvyššiemu súdu. Tvrdil, že kontrola podľa takých istých poverení ministra bez problémov prebehla v rokoch 2019, 2022 aj 2023. 

Predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta podľa Suska odmietol podpísať úradný záznam o odmietnutí vykonania kontroly.

Fico naznačil, že do informačného systému niekto zasahoval a manipuloval s prideľovaním spisov konkrétnym sudcom. Tvrdil, že v minulom volebnom období pôsobila skupina vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov, ktorá sa snažila o likvidáciu opozície na politickú objednávku.

Foto: TASR/Jakub Kotian

„Máme milión dôkazov o tom, ako táto skupina pracovala," povedal. Jej súčasťou bol podľa neho aj sudca Kliment.

Odmietnutie kontroly zo strany ministerstva podľa Fica vzbudzuje „vážne otázky“ o tom, čo sa na Najvyššom súde deje. Šikutovi odkázal, že ak chce meno súdu očistiť, mal by dať návrh na to, aby Klimenta zbavili talára.

Fico už viackrát kritizoval Klimenta. „Ja byť pánom Klimentom, tak sa zbalím možno už dnes,“ povedal začiatkom apríla. Tvrdil, že sudca sústavne a hrubo porušuje ústavu a zákon a opakovane ignoruje rozhodnutie Ústavného súdu. Ten podľa neho viackrát konštatoval, že Kliment konal nezákonne.

O sudcovi tiež hovoril ako o Matovičovom človeku a očakával viaceré podnety na začatie disciplinárnych konaní.

Kliment vtedy vyhlásenia Fica označil za ničím nepodložený útok na nezávislosť súdnej moci. „Neviem o tom, že by v inom štáte EÚ označili politici, ktorí vládnu, sudcov Najvyššieho súdu bez právoplatných súdnych rozhodnutí za súčasť zločineckej skupiny,“ uviedol sudca Najvyššieho súdu.

Šikuta hovorí o situácii, ktorá nemá obdobu

Predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta sa voči slovám predstaviteľov vlády ostro ohradil. Odmieta, že by súd nebol súčinný. Tvrdí, že štvorčlenná delegácia z rezortu spravodlivosti prišla zobrať celú databázu informačného systému všetkých súdnych spisov. To podľa neho nemá obdobu a ani oporu v zákone.

Situáciu označil sa neštandardnú až arogantnú. Vníma to ako nátlak a zásah do nezávislosti súdnictva. 

Najvyšší súd podľa neho nemá čo zakrývať a má záujem o to, aby sa pochybnosti, ak nejakú sú, preverili. 

Šikuta však tvrdí, že nie je možné, aby si ministerstvo prišlo vyžiadať celú databázu Najvyššieho súdu. „V tej databáze sú všetky spisy vrátane osobných údajov, vrátane všetkého, čo sa v spise nachádza. Týkajú sa všetkých konaní, ktoré pred Najvyšším súdom boli a sú,“ hovorí.

Pracovníci z ministerstva podľa Šikutu odmietli povedať, o aké konkrétne spisy majú záujem. Najskôr chceli všetky spisy od roku 2001. Keď zistili, že to nie je možné, žiadali spisy od roku 2019.

Súd je pripravený umožniť rezortu preveriť sťažnosti, no musí vedieť, ktoré spisy chce kontrolovať. Vyžiadanie celej databázy označil Šikuta za „fishing," ktorý je zakázaný. Ide o „lovenie dôkazov v databáze." Podľa šéfa Najvyššieho súdu nechceli pracovníci ministerstva „odkryť karty a povedať, o čo im ide."

Šikuta uistil verejnosť, že pokiaľ ide o prideľovanie spisov, tak je na Najvyššom súde všetko v poriadku.

Šéf Najvyššieho súdu apeloval na vládnych predstaviteľov, aby neuváženými a nepravdivými obvineniami nezasahovali do nezávislosti súdnictva a nehazardovali s dôverou verejnosti v súdnu moc.

Požiadal ich tiež, aby rešpektovali princípy deľby moci. „Najvyšší súd má povinnosť tieto princípy hájiť aj za cenu politických útokov, k akému došlo dnes,“ vraví Šikuta. 

Ohradil sa tiež voči tomu, že nepodpísal záznam o odmietnutí kontroly. Tvrdí, že mal pracovné povinnosti, keďže pracovníci ministerstva boli na Najvyššom súde viac ako päť hodín.
 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia