Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Aká je história spodnej bielizne? Výstavu predstavia v Nových Zámkoch

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

V minulosti mal spodný odev funkciu chrániť telo pred vonkajšími vplyvmi a spĺňal predovšetkým praktickú funkciu.

Nové Zámky 6. februára (TASR) – Históriu spodnej bielizne predstaví výstava Čo sa skrýva pod šatami..., ktorá sa začne 9. februára v priestoroch Múzea Jána Thaina v Nových Zámkoch. Výstava prezentuje históriu spodnej bielizne od bedrových rúšok až po negližé z obdobia od polovice 19. storočia až do polovice 20. storočia, informovala autorka výstavy Margaréta Nováková. Sprístupnená bude do 22. apríla.

Základ výstavy tvoria časti spodného oblečenia, ktoré boli súčasťou výbavy nevesty v 19. storočí. Elegantné aj každodenné kúsky tvorili súčasť šatníka dám z vyššej spoločnosti v mestách, ale aj obyčajných žien z dedín. Výstava nezabúda ani na pánov, predstavuje originály, ale aj repliky toho, čo nosili muži. Tento súbor doplnila autorka výstavy vlastnoručne ušitými replikami a predmetmi zo zbierok Tekovského múzea v Leviciach. Históriu spodnej bielizne návštevníci môžu sledovať na textových paneloch a obrázkoch od praveku až po novovek.

V minulosti mal spodný odev funkciu chrániť telo pred vonkajšími vplyvmi a spĺňal predovšetkým praktickú funkciu. Postupom času sa začala formovať i jeho estetická funkcia a mohol napomáhať k dosiahnutiu dobovým ideálom krásy, ako napríklad útlemu pásu, požadovanej veľkosti poprsia alebo šírke bokov.