FOTO: V Moldavsku sa koná summit Európskeho politického spoločenstva. Prišiel aj Zelenskyj

ta3 čtk
1.6.2023 09:27

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes ráno prišiel na summit lídrov Európskeho politického spoločenstva, ktorý sa koná v Moldavsku. Na červenom koberci ho pred zámkom Mimi pri Kišiňove privítala moldavská prezidentka Maia Sanduová.

Ide o prvú návštevu Zelenského v susednej krajine od zahájenia ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári. Zelenskyj na internete uviedol, že ho dnes v Moldavsku čaká aj niekoľko dvojstranných rokovaní.

Zelenského návšteva nebola vopred oznámená. "Dnes pracujeme v Moldavsku. Účasť na summite Európskeho politického spoločenstva. Veľa bilaterálnych schôdzok," napísal ukrajinský prezident na telegrame. Prezident krajiny, ktorá sa už od vlaňajšieho februára s podporou Západu bráni ruskej agresii, dodal, že má na agende diskutovať o svojom mierovom pláne a tiež o možnom budúcom členstve Ukrajiny v NATO a v Európskej únii.

V Moldavsku sa dnes stretnú lídri asi päťdesiatky európskych krajín a zástupcovia Európskej únie na druhom summite Európskeho politického spoločenstva. Moldavsko, ktoré susedí s vojnou zmietanou Ukrajinou, prevzalo v organizácii summitu štafetu po Prahe, kam sa vlani v októbri na prvé zasadnutie nového neformálneho európskeho bloku zišli zástupcovia 44 krajín a inštitúcií Únie. Dnešnej konferencie sa zúčastní okrem iného francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová alebo český premiér Petr Fiala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok