Na hlavný obsah

Premiér Fico volá po zjednotení kvality potravín v rámci EÚ. Podľa odborníka je dvojitá kvalita v Únii minulosťou

Vyrovnanie kvality produktov priniesla smernica z roku 2019.

Premiér Fico volá po zjednotení kvality potravín v rámci EÚ. Podľa odborníka je dvojitá kvalita v Únii minulosťou
Ilustračná snímka nakupovania v obchode. Foto: RTVS

Kvalitu potravín a produktov treba v rámci Európskej únie zjednotiť. Po zasadnutí Európskej rady v Bruseli to povedal predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

Podľa odborníka na značkové výrobky je dvojitá kvalita potravín v Únii už minulosťou. Ochranu spotrebiteľov pred rôznou kvalitou potravín posúdi Európska komisia.

Rovnaký produkt, výrobca aj obal, no rozdielna kvalita a zloženie. Aj to je podľa premiéra Roberta Fica realita pri kvalite potravín v rôznych krajinách Európskej únie.

„Pri jednotnom trhu musíme rešpektovať to, že sme všetci jednotní v Európskej únii. Nemôžete kúpiť tú istú čokoládu, s tým istým obalom, od toho istého výrobcu a nakoniec zistíte, že objem kakaa je nižší ako v Rakúsku,“ povedal Fico.

Ako je to s dvojakou kvalitou potravín v rámci krajín Európskej únie, zisťoval v Správach RTVS redaktor Timotej Pisch:

Hrozba pokuty

Podľa riaditeľa združenia pre značkové výrobky sa v súčasnosti dvojitá kvalita produktov v Únii vyskytuje už len v minime prípadov. Vyrovnanie kvality produktov priniesla smernica Európskej únie z roku 2019.

„Výrobcovia sa začali oveľa citlivejšie na tento problém pozerať. A to aj pod hrozbou pokút, ktoré vychádzajú z tejto smernice. Začali meniť receptúry tak, aby pod rovnakým obalom bolo rovnaké zloženie a rovnaká kvalita,“ vysvetlil výkonný riaditeľ Slovenského združenia pre značkové výrobky Ľubomír Tuchscher.

Pri porušení pravidiel jednotnej receptúry či kvality hrozia výrobcom vysoké pokuty zo strany Európskej únie. Po zmene zákona o ochrane spotrebiteľov ich bude môcť vyberať aj Slovensko.

„Je dôležité, aby samotní výrobcovia dostali možnosť sa vyjadriť či naozaj tie odlišnosti, ktoré by sa zistili, sú podstatné a či nie sú odôvodnené nejakými objektívnymi dôvodmi,“ uviedla riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová.

Zákon o ochrane spotrebiteľa

Zákon o ochrane spotrebiteľov z dielne ministerstva hospodárstva ide v parlamente do druhého čítania na budúci týždeň. Plánuje ho podporiť aj časť opozície.

„Pán Fico vždy vyťahuje túto tému pred voľbami. V tomto prípade pred európskymi voľbami. Vytiahol to v roku 2017 a odvtedy s tým nič nerobil. My sme za ochranu spotrebiteľa a keď ten zákon prejde vo výboroch, tak pravdepodobne budeme hlasovať za,“ povedal poslanec Ivan Štefunko (Progresívne Slovensko).

Podľa premiéra Roberta Fica by mala Európska komisia v najbližšom čase vyhodnotiť, ako sú spotrebitelia v únii chránení pred možnou dvojitou kvalitou potravín a produktov.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika