Americká internetová spoločnosť Meta Platforms v prvom kvartáli viac ako zdvojnásobila čistý zisk na 12,4 miliardy dolárov zo 5,7 miliardy dolárov spred roka. Firma oznámila, že tento rok očakáva vyššie výdavky kvôli zavádzaniu nových produktov umelej inteligencie a posilňovaniu infraštruktúry pre ich podporu.

Tržby podniku v prvom štvrťroku vzrástli o 27 percent na 36,5 miliardy dolárov. Analytici podľa spoločnosti LSEG predpokladali, že budú predstavovať 36,2 miliardy dolárov. Akcie firmy pred začiatkom obchodovania odpisujú takmer 13 percent.

Spoločnosť očakáva, že jej kapitálové výdavky sa budú tento rok pohybovať v rozmedzí 35 až 40 miliárd dolárov. V predchádzajúcej prognóze uvádzala 30 až 37 miliárd dolárov. Firma tiež upravila prognózu celkových výdavkov, a to na 96 až 99 miliárd dolárov z pôvodných 94 až 99 miliárd dolárov.

Meta aktualizuje svoje produkty na nákup reklamy pomocou nástrojov AI a krátkych videoformátov, aby zvýšila rast tržieb. Podnik ďalej zavádza funkcie AI, ako je četovací asistent, aby zvýšila angažovanosť na svojich sociálnych sieťach.

„Meta vykázala dobré výsledky a prekonala odhady štvrťročných tržieb už po siedmy raz v rade, zatiaľ čo prekonanie čistého zisku v prvom štvrťroku tohto roka bolo už piatykrát za sebou. Výsledky ťahal opäť reklamný segment spoločnosti. Stalo sa tak po tom, čo sa americká ekonomika vyhla recesiu a dopyt po reklame zostal naďalej silný,“ uviedol k výsledkom analytik XTB Tomáš Cverna.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

Spoločnosť Meta vstupuje do neľútostného súboja s ChatGPT modelom Llama 3