Mohla by parazitická huba zmeniť ľudí na zombíkov? Seriál The Last of Us oživil dávno pochovanú polemiku

ta3/Soňa Búranová
5.2.2023 18:00

Parazitická huba z amerického seriálu The Last of Us naozaj existuje. Napadne hostiteľa a postupne si ho podmaňuje. Stane sa z neho bábka bez sebakontroly. Aká je šanca, že by mohla infikovať aj ľudí a spôsobiť pandémiu?

Mohla by parazitická huba zmeniť ľudí na zombíkov? Seriál The Last of Us oživil dávno pochovanú polemiku
Profimedia

Aký je proces?

Parazitická huba mení svoje obete na zombíkov. Jej výtrusy sa dostanú do tela hostiteľa, huba začína rásť a postupne si podmaňuje myseľ obete. Tá nad sebou stráca kontrolu, parazit ju totiž požiera zvnútra a vysáva z nej aj posledné živiny, aby celý proces dotiahol do veľkého finále, píše BBC.

Táto zombie huba sa stala ústredným motívom seriálu The Last of Us, ktorý vznikol podľa rovnomennej počítačovej hry. Globálne otepľovanie spôsobilo, že sa adaptovala a napadla ľudí. Zmenila ich na monštrá, ktoré sa nedokážu kontrolovať a chcú nakaziť preživších. Pandémia nakoniec spôsobila kolaps spoločnosti.

Tvorcovia úspešnej série Craig Mazin a Neil Druckmann sa inšpirovali hubou, ktorá naozaj existuje. Ibaže nenapáda ľudí, ale mravce. Keď sa nakazia, opustia kolóniu, zahryznú sa do listu a čakajú na smrť. Z hlavy im postupne vyrastá parazitická huba, ktorá začne rozsievať svoje spóry. Tie majú nakaziť potenciálne obete, ktoré čaká rovnaký osud ako mravce. Znie to ako fikcia, ale druhy parazitických húb Cordyceps a Ophiocordyceps nie sú výmysel.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok