Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 6. júna 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Prezidenti Bukureštskej deviatky budú dnes na samite v Bratislave rokovať o viacerých otázkach spojených s bezpečnosťou regiónu a o dosahoch pokračujúcej ruskej vojenskej agresie na Ukrajine na región strednej Európy. Na stretnutí sa zúčastní aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Foto: TASR/AP



Bratislava - Ministerstvo zahraničných vecí aj rezort obrany SR odmietajú špekulácie o tom, že NATO chce cez svoju kampaň zasahovať do volebného procesu a ovplyvňovať septembrové parlamentné voľby. Rezorty deklarujú, že ide o štandardnú kampaň, podobné aktivity sa konajú vo viacerých krajinách. Nevnímajú ju ako problematickú či idúcu proti záujmom Slovenska, ale túto aktivitu označili za prínos.



Bratislava - Slovenská ekonomika v 1. štvrťroku medziročne vzrástla o 1 percento. V rovnakom období vlani rástla ešte o 3 percentá. Rast spomalil aj oproti 4. kvartálu minulého roka, kedy dosiahol 1,2 percenta. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.



Kyjev/Moskva - Vodná elektráreň nachádzajúca sa pri poškodenej priehrade Nova Kachovka na rieke Dneper v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti bola úplne zničená, vyplýva z vyjadrení ruských i ukrajinských predstaviteľov.

- Z poškodenia priehrady Nova Kachovka, ku ktorému došlo dnes, sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev.

- Situácia vyvolala obavy zo zaplavenia obývaných oblastí a rizika vzniku jadrovej katastrofy. Ukrajinské úrady už informovali o začatí evakuácie civilistov z krízových zón okolo priehrady.

- Predseda Európskej rady Charles Michel uviedol, že je "šokovaný" útokom na priehradu a prisľúbil, že voči Rusku bude vyvodená zodpovednosť za "vojnový zločin" ničenia civilnej infraštruktúry.



Bratislava - SaS má ambíciu mať najlepší program do volieb. Počas tlačovej konferencie to povedal predseda liberálov Richard Sulík po tom, čo predstavil beta verziu programu v oblasti spoločenských rezortov, teda v oblasti školstva, vedy a výskumu, kultúry a osobných slobôd. O programe budú predstavitelia SaS diskutovať s verejnosťou.

Na snímke predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Bratislava - Deviataci a žiaci štvrtého ročníka gymnázií a tanečných konzervatórií s osemročným vzdelávacím programom a prvého ročníka stredných škôl s päťročným vzdelávacím programom prijatí na vzdelávanie v strednej škole z ôsmeho ročníka základnej školy, ktorí 22. a 23. marca absolvovali celoslovenské Testovanie 9, dosiahli v teste zo slovenského jazyka a literatúry priemerne 58,7-percentnú úspešnosť. V matematike vyplnili žiaci testy v priemere na 55,1 percenta.



Bratislava - Problém s nedostatkom financií na učebnice sa opakuje rok čo rok. Školy zrejme budú musieť hľadať peniaze na nákup učebníc vo vlastnom rozpočte, čo môže byť problém najmä pre chudobnejšie školy. Môže sa stať aj to, že školy budú musieť o financie požiadať rodičov, čo môže zase negatívne doľahnúť najmä na chudobnejšie domácnosti. Tvrdia to analytici z Centra vzdelávacích analýz v reakcii na zníženie príspevku na učebnice na budúci školský rok.



Dušanbe - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov včera na vojenskej základni v tadžickom Dušanbe upozornil, že stíhačky F-16 sú schopné niesť jadrové zbrane a ich dodanie Ukrajine by ešte viac eskalovalo konflikt.


Washington – Čína plánuje zaviesť nové spôsoby regulácie umelej inteligencie. Podľa vyjadrenia miliardára Elona Muska ho o tom informovali vysokí čínski predstavitelia počas jeho dvojdňovej cesty v Ázii.



Bratislava - Tréner Craig Ramsay povedie slovenskú hokejovú reprezentáciu aj v nasledujúcej sezóne. Slovenský zväz ľadového hokeja si uplatnil opciu na predĺženie zmluvy s koučom o ďalší rok.

Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay po návrate z majstrovstiev sveta v lotyšskej Rige 24. mája 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Džidda - Francúzsky futbalista Karim Benzema podpísal kontrakt s klubom Al Ittihad. Držiteľ Zlatej lopty z roku 2022 bude v Saudskej Arábii pôsobiť tri roky. Benzema hral uplynulých 14 rokov za Real Madrid.