Na hlavný obsah

Putinom kritika Západu nepohla. Trvá na tom, že Rusko rozmiestni jadrové zbrane v Bielorusku

Povedal to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Putinom kritika Západu nepohla. Trvá na tom, že Rusko rozmiestni jadrové zbrane v Bielorusku
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Odmietavá reakcia Západu nemôže zmeniť nič na plánoch Moskvy rozmiestniť v susednom Bielorusku jadrové zbrane. Povedal to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu (25. 3.) oznámil, že Rusko na základe dohody s Minskom rozmiestni do 1. júla v Bielorusku taktické jadrové zbrane. Podľa Putina tým Moskva reaguje na oznámenie Británie, ktorá chce na Ukrajinu dodávať protitankové náboje z ochudobneného uránu.

Oznámenie ruského prezidenta vyvolalo ostrú kritiku viacerých západných krajín, podľa ktorých ide okrem iného o porušenie dohôd o nešírení jadrových zbraní. NATO odsúdilo „nebezpečnú a nezodpovednú jadrovú rétoriku“ Ruska, zatiaľ čo Európska únia pohrozila Minsku novými sankciami, ak bude rozmiestnenie pokračovať.

„Ruské plány takáto reakcia rozhodne neovplyvní,“ uviedol kremeľský hovorca. Putin podľa neho už „všetko vysvetlil“, a preto k tejto veci nie je čo dodať.

Putin v sobotu uviedol, že o rozmiestnení jadrových zbraní v Bielorusku rozhodol na žiadosť bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka. Odmietol tiež, že by Moskva týmto krokom porušovala dohody o nešírení jadrových zbraní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet