Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 6. júna 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Prezidenti Bukureštskej deviatky budú dnes na samite v Bratislave rokovať o viacerých otázkach spojených s bezpečnosťou regiónu a o dosahoch pokračujúcej ruskej vojenskej agresie na Ukrajine na región strednej Európy. Na stretnutí sa zúčastní aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala novelu zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov. Navrhuje, aby zákon nebol prijatý ako celok.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Prijatie Istanbulského dohovoru Radou Európskej únie nemá priamy okamžitý následok pre Slovensko. Ako pre TASR vysvetlilo Ministerstvo spravodlivosti SR, Európska únia ho môže napĺňať v rámci oblastí, kde na ňu členské štáty preniesli právomoc.



Bratislava - Sociálna poisťovňa zvýši od 1. júla dôchodky mimoriadne o 10,6 percenta. Prvýkrát budú vo zvýšenej sume vyplatené v auguste.



Bratislava - Aktuálne migračné toky by nemali viesť k opätovnému obnoveniu kontrol na vnútorných hraniciach. Včera to povedal český veľvyslanec na Slovensku Rudolf Jindrák.

Na snímke veľvyslanec Českej republiky v SR Rudolf Jindrák
Foto: TASR - Dano Veselský


Bratislava - Mimoparlamentní Demokrati idú do volieb spoločne so vznikajúcou stranou europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej.



Bratislava - Úrad špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na politika a bývalého sudcu Štefana H. z hanobenia národa, rasy a presvedčenia a schvaľovania trestného činu. Obžaloba súvisí so statusom, v ktorom Štefan H. po začatí vojny schvaľoval konanie ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine.



Bratislava - Podiel slovenských výrobkov na pultoch obchodov v roku 2023 klesol oproti roku 2022. Vyplýva to z prieskumu Potravinárskej komory Slovenska.



Bratislava - Európsky súd pre ľudské práva prijal sťažnosti Jaroslava Haščáka v súvislosti so zásahom v bratislavskom sídle finančnej skupiny Penta z decembra 2020. Slovensko sa má k prípadu vyjadriť do 20. septembra.



Bratislava - Národná banka Slovenska odobrala povolenie na vykonávanie poisťovacej činnosti spoločnosti NOVIS Insurance Company. Rozhodnutie je právoplatné od pondelka 5. júna.



Ružomberok - Výskyt viacerých medveďov v týchto dňoch zaznamenali v areáli a okolí ružomberského mestského cintorína. Ružomberský primátor Ľubomír Kubáň požiadal verejnosť, aby obmedzila návštevu cintorína v Ružomberku vo večerných a skorých ranných hodinách.



Brusel - Európska komisia oznámila, že sa rozhodla nepredlžovať mimoriadne opatrenia, ktoré boli zavedené minulý rok na ochranu spotrebiteľov pred prudko rastúcimi cenami energií.

– Európska komisia predĺžila do 15. septembra platnosť dohody s piatimi štátmi EÚ susediacimi s Ukrajinou vrátane Slovenska. Na jej základe môžu zakazovať predaj niektorých agrokomodít z Ukrajiny na svojom území, aby chránili domácich poľnohospodárov.

- Európska komisia vyzvala veľké internetové platformy, aby okamžite začali označovať obsah, ktorý vytvorila umelá inteligencia.



Kyjev - Ukrajinská armáda podniká na niektorých častiach frontovej línie "ofenzívne operácie" a zaznamenala istý postup v Bachmute na východe Ukrajiny.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil ukrajinských vojakov za ich postup pri zničenom meste Bachmut na východe.

-Včera pricestoval do Kyjeva na dvojdňové rozhovory mierový vyslanec pápeža Františka, taliansky kardinál Matteo Zuppi.

Osobitný vyslanec Vatikánu pre vojnu na Ukrajine kardinál Matteo Zuppi.
Foto: TASR/AP




Charkov - Mesto Charkov a Charkovská oblasť na severovýchode Ukrajiny sa stali včera večer terčom ruského raketového útoku.



Kyjev - Ukrajina má dostatok zbraní na začatie očakávanej protiofenzívy, uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.



Brusel - Belgicko začalo vyšetrovať, či zbrane, ktoré poslalo Kyjevu na obranu vlastného územia, skutočne slúžia na obranné účely, alebo či sú využívané na boj za hranicami Ukrajiny.



Brusel - Súdny dvor EÚ vydal rozhodnutie, podľa ktorého poľská reforma súdnictva z roku 2019 porušuje spoločnú legislatívu EÚ.

– Poľský minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro označil Súdny dvor Európskej únie za "skorumpovaný" a odmietol jeho rozhodnutie, podľa ktorého poľská reforma súdnictva z roku 2019 porušuje legislatívu EÚ.



Paríž - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v osemfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. Šiestej nasadenej vlaňajšej finalistke Američanke Cori Gauffovej podľahla 5:7, 2:6.

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v osemfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. Šiestej nasadenej vlaňajšej finalistke Američanke Cori Gauffovej podľahla 5:7, 2:6. v pondelok 5. júna 2023.
Foto: TASR - AP