Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Pre podozrenie z korupcie zadržali námestníka ruského ministra obrany

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Ivanov pôsobil ako námestník ruského ministra obrany od novembra 2016 a mal na starosti výstavbu vojenských zariadení.

Moskva 23. apríla (TASR) - Ruské úrady zadržali námestníka ministra obrany Timura Ivanova pre podozrenie z korupcie. Oznámil to v utorok Vyšetrovací výbor Ruskej federácie, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Timur Vadimovič Ivanov bol zadržaný pre podozrenie zo spáchania trestného činu podľa časti 6 článku 290 Trestného zákona (prijatie úplatku)," uviedol ruský Vyšetrovací výbor v príspevku na platforme Telegram. Ďalšie detaily neposkytol.

Podľa agentúry AFP ide o zriedkavý krok v čase vojny na Ukrajine. Prezident Vladimir Putin bol o záležitosti informovaný, napísali ruské štátne médiá. Protikorupční aktivisti už roky tvrdia, že korupcia v Rusku je za Putinovej vlády veľmi rozšírená.

Ivanov pôsobil ako námestník ruského ministra obrany od novembra 2016 a mal na starosti výstavbu vojenských zariadení. Nachádza sa tiež na sankčnom zozname Európskej únie.

Korupčnou činnosťou Ivanova sa zaoberal tiež Fond boja s korupciou (FBK), ktorý založil zosnulý líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj. FBK v správe z roku 2022 uviedol, že námestník dohliadal a profitoval zo stavebných projektov v ukrajinskom Mariupole, ktorý ruské sily dobyli v roku 2022. Fond tiež zistil, že Ivanov sa rozviedol so svojou manželkou, aby jej umožnil obísť sankcie EÚ.