• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Pravda o „večných chemikáliách“: Toto pred nami výrobcovia celé roky tajili

  • 12:59 03.06.2023
  • San Francisco
Pravda o „večných chemikáliách“: Toto pred nami výrobcovia celé roky tajili

Odtajnené spisy nasvedčujú tomu, že protagonisti chemického priemyslu desiatky rokov tajili pred svetom skutočné následky používania látok známych ako „večné chemikálie“.

Tabakový priemysel je jedným z najvýraznejších príkladov klamania verejnosti výrobcami. Dnes už totiž vieme, že producenti cigariet vedeli o negatívnom vplyve týchto výrobkov na zdravie fajčiarov, no tieto informácie zámerne zatajovali alebo dokonca priamo klamali.

Z odtajnených dokumentov, ktoré mapujú správanie nadnárodných spoločností DuPont a 3M, vyplýva, že títo giganti vedeli o negatívnom vplyve látok PFAS, známych aj ako „večné chemikálie“, najmenej 21 rokov predtým, ako sa o tom dozvedela široká verejnosť. Ide pritom o spoločnosti, ktoré patria k najväčším producentom týchto látok.

„DuPont mal dôkazy o škodlivosti PFAS, získané na základe pokusov na zvieratách a zamestnancoch, ktoré nepublikoval vo vedeckých časopisoch a neoznámil EPA [americká Agentúra pre ochranu životného prostredia], ako mu to nariaďuje TSCA [Zákon o kontrole toxických látok],“ uvádza sa vo výskume zverejnenom na stránkach časopisu Annals of Global Health.

„Tieto spisy boli označené ako 'dôverné' a v niektorých prípadoch je evidentné, že výkonní riaditelia 'požadovali ich zničenie',“ uvádza sa v správe.

Diabol, o ktorom sme vedeli

PFAS, alebo perfluorované a polyfluorované látky, sa využívajú v širokom spektre odvetví. Slúžia napríklad pri výrobe vodeodolných povrchov nepriľnavých panvíc, peny do hasiacich prístrojov či motorov stíhačiek. Ide o extrémne odolné látky, ktoré odolávajú rozkladu, následkom čoho sa hromadia v životnom prostredí aj v ľudskom organizme.

Štúdia sa zameriava na analýzu dokumentov z rokov 1961 až 2006. Verejnosť sa o nich dozvedela vďaka právnikovi Robertovi Bilottovi, ktorý ako prvý zažaloval DuPont kvôli kontaminácii prostredia PFAS a súdny spor vyhral.

Bilott daroval dokumenty producentom dokumentárnej snímky The Devil We Know (2018), ktorí ich následne posunuli Knižnici spisov z chemického priemyslu v San Franciscu.

„Tieto materiály jasne dokazujú, že chemický priemysel si bol vedomý nebezpečenstva PFAS a neinformoval o ich riziku verejnosť, regulátorov ani vlastných zamestnancov,“ uviedla vo vyhlásení jedna z autorov štúdie, bývalá vysokopostavená funkcionárka EPA Tracey J. Woodruffová.

Tajili poruchy novorodencov

Bolo len otázkou času, kedy sa možné riziká pretavia do skutočnosti. To sa stalo v prípade DuPont aj 3M, keď z ôsmich tehotných zamestnankýň v tom čase pracujúcich pre závody týchto spoločností dve porodili deti so zdravotnými poruchami. Spoločnosti pritom po audite vyhlásili, že „si nie sú vedomé popôrodných porúch zapríčinených kontaktom s C-8 v DuPont.“

C-8 je kyselina perfluóroktánová, o ktorej výrobcovia pred zamestnancami v roku 1980 tvrdili, že je len taká škodlivá ako kuchynská soľ, a to aj napriek tomu, že disponovali dôkazmi o oveľa závažnejších následkoch kontaktu s ňou.

DuPont dokonca zaslal email EPA, v ktorom agentúru žiadal, aby podporila jeho tvrdenia: „Od EPA žiadame, aby urýchlene (teda hneď zajtra ráno) vyhlásila nasledovné: Že spotrebiteľské produkty predávané pod značkou Teflon sú bezpečné a v súčasnosti nie sú známe žiadne zdravotné komplikácie, ktoré by spôsobovali PFOA.“

EPA v roku 2004 pokutovala DuPont za nezverejnenie nebezpečenstva súvisiaceho s používaním „večných chemikálií“. Spoločnosť vtedy uhradila čiastku 16,45 milióna amerických dolárov, hoci už o rok neskôr zarobila na predaji výrobkov z PFOA a C-8 jednu miliardu.

„Prístup k týmto dokumentom nám umožňuje pochopiť, čo a v akom čase výrobcovia vedeli, ale aj spôsob, akým znečisťujúci priemysel tají kľúčové informácie pred verejnosťou,“ uvádza ďalšia z autorov Nadia Gaberová.

„Tento výskum je dôležitý pre informovanosť o nariadeniach a presmerovanie pozornosti z reakčného k preventívnemu princípu regulácie chemikálií,“ dodala Gaberová.

Zdroj: Info.sk, DP, annalsofglobalhealth.org, iflscience.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

DNES - 21:26Zaujímavosti

Drobná rybka dokáže vyprodukovať zvuk o hlasitosti až 140 decibelov.

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

DNES - 19:41Zaujímavosti

Zdravú, chutnú a obľúbenú zeleninu si viete dopestovať rýchlo a jednoducho.

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

DNES - 18:01Zaujímavosti

Nezhoršujte príznaky alergie vlastnou chybou pri záhradkárčení. Týchto 5 rastlín vám môže uškodiť.

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

VČERA - 21:49Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

VČERA - 20:44Zaujímavosti

Vlasy len tak rýchlo nedorastú – o to viac zamrzí, ak sa o ne nekvalitne postará údajný profesionál. Tieto znaky vám pomôžu rozoznať nekvalitnú kaderníčku.