Východoslovenská vodárenská spoločnosť odkazuje akcionárom: Dlhopisový program je pre vás cesta


Východoslovenská vodárenská spoločnosť ponúkla svojím akcionárom možnosť výmeny akcii za dlhopisy ktoré pre mestá a obce na východe Slovenska budú znamenať každoročný garantovaný príjem. Spustila sa ale vlna špekulácií a dohadov. Nehrozí privatizácia spoločnosti? Nezvýšia sa ceny vodného a stočného? Odborníci debatovali na konferencii televízie ta3 Výnosy pre obce a mestá z vodárenských spoločností.

19.04.2024 11:00
konferencia ta3, VVS, panel1
debata

Vodárenská spoločnosť oslávila 20. výročie. Za tých 20 rokov sa znížil počet našich akcionárov zhruba o 200, čo nie je dobrá vizitka pre akciovú spoločnosť, keď ju opúšťajú akcionár. Hľadali sme možnosti, ako by sme zaistili stabilizáciu. Potrebujeme mať akcionárov, ktorí sú pyšní na firmu, ktorí v nej vidia budúcnosť, nejaké benefity,“ uviedol generálny riaditeľ Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti Stanislav Prcúch ako vznikla myšlienka ponúknuť akcionárom vstup do Dlhopisového programu garantovaných výnosov. Dlhopisy Voda spieva sú cenný papier, ktorý majú možnosť získať len mestá a obce, ktoré sú akcionármi Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti.

Panelová diskusia
Video
Zdroj: ta3

Práva akcionára

Člen Predstavenstva Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti Daniel Kratky akcionárov ubezpečil, že východoslovenská vodárenská na seba preberá súdne vynútiteľný záväzok vrátiť akcionárovi akcie. „Pokiaľ hovoríme o práve akcionára, dostať akcie naspäť, teda zjednodušene povedané si ich spätne vymeniť za dlhopisy najneskôr po 20 rokoch, tak o tomto práve jednoznačne hovorí zmluva o prevode cenného papiera. Starostovia a primátori, ktorí už vstúpili do tohto programu vedia, že táto zmluva takéto ustanovenie jednoznačne obsahuje a nie je možné toto ustanovenie vykladať ináč,“ povedal Kratky.

Dodal, že prevláda laická predstava, že čím viac akcií mám, tým som akcionár, ktorý má viac práv. „Nie je to úplne pravda. Z registra akcionárskych práv je možno len 3–4, maximálne 5 práv viazaných na počet akcií. Typickou ukážkou je právo na informácie alebo právo predkladať návrhy alebo zúčastňovať sa valného zhromaždenia. Je úplne jedno, či máte povedzme 51 percent akcií alebo máte jednu akciu. Vždy to právo na informácie máte, vždy môžete interpelovať predstavenstvo spoločnosti, dotazovať sa na fungovanie spoločnosti,“ povedal.

Ako príklad uviedol najväčšieho akcionára spoločnosti, mesto Košice. „Za predpokladu, že mesto Košice by uvažovalo o tom, že by „zamenilo“ 50 percent svojich akcií, tak v zásade nestratí žiadne zo svojich práv, pretože v našom portfóliu sú len dvaja akcionári, ktorí majú oproti 768 zvyšným akcionárom o dve práva naviac, čo z pohľadu práva sú takzvaní kvalifikovaní akcionári, ktorí majú nad 5 percent akcií,“ dodal.

V prípade, že by si Košice vymenili polovicu svojich akcií za dlhopisy, tak vždy budú nad päťpercentnou hranicou, takže by právo kvalifikovaného akcionára nestratili.

Nízke kreditné riziko

Riaditeľ Asociácie obchodníkov s cennými papiermi Róbert Kopál poďakoval vodárenskej spoločnosti za „úžasný vzdelávací program“. Starostom a primátorom odkázal, že pre ich edukáciu sa im nemohlo nič lepšie stať, ako to, že teraz budú riešiť či majú mať akciu alebo dlhopis a aké výhody a nevýhody sú s tým spojené.

Informoval, že nakoľko sa na Slovensku investuje do dlhopisov relatívne veľa, spustili scoring podnikových dlhopisov, kde podľa dvanástich parametrov sledovali kreditné riziko 70 korporátnych (podnikových) dlhopisov.

Dlhopis Voda spieva skončil podľa jeho slov medzi top. „Myslím, že bol druhý najlepší a vyšiel v takom strednom pásme, čo znamená, že relatívne s nízkym kreditným rizikom,“ konštatoval s tým, že stopercentnú istotu nemáte nikdy.

Vo svete bežná vec

Podľa dekana Podnikovohospo­dárskej fakulty so sídlom v Košiciach Michala Tkáča sú „operácie“, pri ktorých sa zamieňa jeden cenný papier za iný bežné. „Voda je strategická surovina, takže to je špecifikum, ktoré takéto dlhopisy v sebe nesú. Existuje veľa prípadov vo svete, kde takéto dlhopisy existujú a sú viazané na podniky, ktoré sa starajú o vodu,“ povedal.

Pridal sa aj člen Predstavenstva vodárenskej spoločnosti Daniel Kratky, ktorý konštatoval, že vydávanie emisií vodárenskými spoločnosťami je vo svete štandardnou vecou. „Od 1.1. 2003 do marca 2004 z analýzy podnikovohospo­dárskej fakulty vyplýva, že vo svete bolo vydaných v tomto období 425 emisií dlhopisov, ktoré vydali vodárenské spoločnosti. V celkovom objeme 209 miliárd amerických dolárov. Priemerná veľkosť jednej emisie je takmer 500 miliónov amerických dolárov. Dajte to do porovnania s našou emisiou, ktorá je maximálne 40 miliónov eur. To znamená, že naša emisia je povedzme zhruba desaťkrát menšia,“ uviedol.

Dotkol sa aj častej výhrady, ktorá zaznieva a to, že dlhopisy Voda spieva nie sú zabezpečené. „Z úst kvázi odborníkov zaznieva, že toto je veľmi rizikové. Chcel by som povedať, že zo 425 emisií vodárenských dlhopisov vo svete nebola žiadna zabezpečená. Z posledných údajov uvediem -priemerná dĺžka splatnosti jedného vodárenského dlhopisu za dané obdobie bola 15.7 roka a nie je výnimočné, že vodárenské spoločnosti vydávajú takzvané perpetuálne dlhopisy, čo znamená, že tieto dlhopisy nemajú stanovenú dobu splatnosti,“ dodal.

Doplnil, že východoslovenskej vodárenskej spoločnosti vzniká v roku 2034 prvýkrát právo na predčasnú splatnosť dlhopisu. „,Samozrejme takéto právo alebo inštitút predčasnej splatnosti existuje aj recipročne na strane akcionárov, kedy akcionári na základe rozhodnutia schôdze majiteľov dlhopisu takisto môžu prijať uznesenie o tom, že nastáva predčasná splatnosť tohto dlhopisu,“ povedal Kratky.

Východoslovenská vodárenská spoločnosť a.s. poskytuje zákazníkom služby prostredníctvom svojich deviatich závodov v Košiciach, Prešove, Michalovciach, Bardejove, Humennom, Rožňave, Svidníku, Trebišove a Vranove nad Topľou. Spoločnosť zamestnáva viac ako 2 000 ľudí a spravuje 6523.437 km vodovodnej siete. K 31.12. 2022 bola vodárenská spoločnosť vlastnená 768 akcionármi, ktorými môžu byť zo zákona len mestá, obce a samotná východoslovenská vodárenská spoločnosť. Najväčším akcionárom je mesto Košice, ktoré vlastní 22,44 percent ak­cií.

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #Východoslovenská vodárenská spoločnosť