Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kauza únosu Vietnamca: Poslanci NR SR si chcú predvolať generálneho prokurátora Maroša Žilinku
Zdielať na

Kauza únosu Vietnamca: Poslanci NR SR si chcú predvolať generálneho prokurátora Maroša Žilinku

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady SR si chcú na stredu predvolať generálneho prokurátora. Zasadať bude branno-bezpečnostný výbor. Zaujíma ich ako pokročila kauza únosu vietnamského občana. V Nemecku totiž padol už druhý rozsudok. Tamojšie súdy operujú aj so slovenskou stopou, zatiaľ čo naše vyšetrovanie sa za takmer 6 rokov vôbec nepohlo. Žilinku poslanci grilovali pre kauzu aj na hodine otázok.

Kauza Vietnamec opäť ožila a politikov postavila do pozoru najmä tlačová správa nemeckého odvolacieho súdu. "V Bratislave Tringa prepašovali pod falošným menom v rámci vietnamskej delegácie na pracovnom stretnutí vietnamského ministra pre verejnú bezpečnosť a jeho slovenského kolegu. Odtiaľ ho vzali ako súčasť delegácie, pričom obišiel bežné osobné kontroly zo Schengenského priestoru," uvádza sa v tlačovej správe Nemeckého odvolávacieho súdu. 

Stalo sa to pred takmer šiestimi rokmi v berlínskom parku. Vietnamskí agenti mali uniesť svojho občana. Nepohodlným mal byť pre tamojšiu vládnu garnitúru pre údajné podvody. "Jasne dokazujú, že ten únos sa uskutočnil cez Slovenskú republiku. Dokonca aj v tom rozsudku v Berlíne je Slovensko spomínané," uviedol poslanec Juraj Krúpa (OĽaNO). "OČTK na Slovensku zatiaľ nedisponuju rozhodnutím Nemeckých súdov tejto trestnej veci," tvrdí Žilinka. 

Na to, čo má v rukách naša prokuratúra sa chcú pýtať poslanci Maroša Žilinku už túto stredu na výbore pre obranu a bezpečnosť. Podali si ho pre istotu už na hodine otázok. Nie je totiž isté, že sa na výbor dostaví.
"Dostali sa mi do rúk aj ďalšie materiály, chcem počuť, čo si o tom myslí," hovorí poslanec Ondrej Dostál (SaS). 

Poslanec Krúpa očakáva, že sa generálny prokurátor ospravedlní za výroky z minulosti. "V čase, keď sme ich prezentovali sme nemohli vedieť, aké budú zistenia nemeckých súdov v januári 2023," tvrdí Žilinka. Politikov rozdeľuje postoj aj k tomu, či slovenská strana robí dostatok v samotnom vyšetrovaní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy