V hlave môže človeku „trešťať“ z nespočetných príčin.FOTO: Pixabay
StoryEditor

Ako sa zbaviť bolestí hlavy. Kedy vyhľadať odborníka a ako si pomôcť sám?

22.10.2022, 00:00
  • Bolesť hlavy sa môže objaviť aj pri fyzickej námahe, dlhšom pobyte na ostrom slnku či v dôsledku dehydratácie.
  • Najuniverzálnejšia rada lekárov znie približne takto: pri občasných bolestiach sa analgetík nemusíte báť.
  • Platí zlaté pravidlo: ak ich zažívate viac ako štyrikrát do mesiaca, prestaňte so samoliečbou a choďte k lekárovi.

Moja obľúbená bolesť hlavy – v origináli My Favorite Headache. Tak znie názov sólového albumu speváka a basgitaristu Geddyho Leeho z kanadskej kapely Rush. Treba povedať, že zvolil dobre. Zaujme. Len máloktoré slovné spojenie je totiž vo väčšom konflikte s realitou. Kam sa naň hrabú oxymorony ako originálna kópia či pravdivá lož?

image

Chrbtica a kríže. Zistite, ako sa vyhnúť skalpelu

Štyridsaťtisíc ráz

Žiadna bolesť na svete nie je známa takému masívnemu množstvu ľudí. Akurát jej intenzita a príčiny sa dramaticky líšia. Od ľahkého tlaku až po pekelné stavy, na ktoré zaberú len infúzie či kyslíková terapia. Svoje o tom vedia najmä migrenici alebo tí, ktorých zvykne budiť zo spánku neznesiteľná „cluster headache“.

V hlave môže človeku „trešťať“ z nespočetných príčin. Najbežnejšia je takzvaná tenzná bolesť, ktorá sa prejavuje tupým tlakom na oboch stranách lebky.

Spravidla sprevádza choroby, ako je chrípka, ale objaviť sa môže aj pri fyzickej námahe, dlhšom pobyte na ostrom slnku či v dôsledku dehydratácie. U niektorých ľudí sa táto bolesť objavuje pravidelne. V prípade mužov sa udáva až číslo 70 percent, u žien dokonca 88.

Psychická záťaž alebo úzkosť vedia byť takisto spoľahlivým spúšťačom. Oboje totiž môže viesť k zvýšeniu napätia svalov a väzivových tkanív v oblasti krčnej chrbtice, následkom čoho je práve bolesť hlavy. Takmer s istotou k nej vedie aj nadmiera alkoholu či bublinkových nápojov alebo lieky ako viagra či nitroglycerín, ktorý sa používa na problémy so srdcom.

A potom je tu celý rad ďalších potenciálnych príčin: neliečený vysoký krvný tlak, zuby, zápal nosných dutín, zlá očná korekcia, metabolické poruchy, problémy s pečeňou a obličkami či nedostatok železa.

Bolesti hlavy veľmi dobre poznajú aj ľudia, ktorí niekedy experimentovali s takzvanou ketodiétou či akýmikoľvek inými radikálnymi stravovacími návykmi. Mnohým k nej dopomôže nadmiera cukru či príliš veľa potravín s vysokým obsahom histamínu: zrejúcich syrov, paradajok, síreného sušeného ovocia, čokolády či údeného, sušeného alebo konzervovaného mäsa.

Všetkým týmto príčinám však suverénne kraľuje sedavý spôsob života – nielen podľa slov telovýchovného lekára Pavla Maloviča.

„Nie sme ochotní akceptovať náš prirodzený pohyb, ktorým je chôdza. Sedenie je vynútená poloha a z vynútenej polohy nutne vznikajú problémy,“ vyjadril sa pred časom v rozhovore pre HN magazín a priblížil, že ak osem hodín intenzívne pracujeme pri počítači, prejdete prstami 12 až 16 kilometrov a hlavu otočíte približne 40-tisíc ráz.

„V takom prípade nastáva veľká amortizácia medzistavcových platničiek, nastáva takzvané koreňové dráždenie, začne vás bolieť rameno, hlava... jedno s druhým. V mnohých prípadoch sa jej však dá pri prvých prejavoch pomerne ľahko zbaviť: dostatočným pitným režimom, dychovými cvičeniami, obyčajnou chôdzou či posilnením takzvaného hlbokého stabilizačného systému.“

Pandémia však, žiaľ, u väčšiny z nás skôr prehĺbila zlozvyky. Aj preto počas covidovej éry bolestí hlavy ešte pribudlo. Nejde teda len o dôsledok „long covidu“, ale tiež...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-10-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chrbtica a kríže. Zistite, ako sa vyhnúť skalpelu 02 - Modified: 2022-10-10 14:48:22 - Feat.: 0 - Title: Pozrite sa na príznaky tichého infarktu. Je zákernejší ako ten klasický 03 - Modified: 2023-12-13 15:30:12 - Feat.: 0 - Title: Chrápanie vždy naznačuje ďalší problém. Ktoré choroby signalizuje? 04 - Modified: 2022-09-27 10:26:29 - Feat.: 0 - Title: Vedci radia, na akú stranu sa máte nakloniť pri užívaní liekov. Zaberú vám rýchlejšie, tvrdia
01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 03 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 04 - Modified: 2024-04-11 14:45:00 - Feat.: - Title: Dezinfekčné chemikálie môžu poškodiť kritické podporné bunky v mozgu, ukazuje štúdia 05 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich?
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 08:05