Podľa bývalého riaditeľa Googlu môže byť umelá inteligencia existenčným rizikom

Podľa Schmidta sa v budúcnosti môžu objaviť scenáre, kedy bude AI schopná nájsť tzv. zero day exploity. Ide o systémové hrozby, pred ktorými neexistuje žiadna obrana.

Eric Schmidt pôsobil na stoličke generálneho riaditeľa Googlu v rokoch 2001 až 2011. Aktuálne vystúpil na summite The Wall Street Journal, kde vyjadril obavu z umelej inteligencie. Tvrdí, že AI by mohla v budúcnosti predstavovať existenčné riziko, ktoré definoval tak, že následkom jej vplyvu by mohlo byť buď zranených, alebo zabitých veľa ľudí. 

Podľa Schmidta sa v budúcnosti môžu objaviť scenáre, kedy bude umelá inteligencia schopná nájsť tzv. zero day exploity. Tento pojem v IT označuje softvérové riziká využívajúce zraniteľné oblasti systému, ktoré nie sú známe ani jeho vývojárom. To znamená, že pre takýto typ hrozby neexistuje žiadna účinná obrana. 

Ak by teda AI bola schopná nájsť v akomkoľvek systéme takéto oblasti, mohla by získať úplnú kontrolu, proti ktorej by sme sa nedokázali brániť. Schmidt ďalej tvrdí, že kým dnes je takýto scenár fikcia, už čoskoro by sa mohol stať realitou. Preto vyzýva kompetentné orgány a vlády na zabezpečenie toho, aby v budúcnosti umelú inteligenciu nezneužívali zlí ľudia. 

Zároveň dodáva, že ide o širšiu verejnú tému, ktorou by sme sa mali zaoberať, aby sme v budúcnosti nenechali nič na náhodu. Eric Schmidt navyše nie je prvou významnou osobnosťou v technologickom svete, ktorá varuje pred AI. Svoje obavy už skôr vyjadril aj Elon Musk alebo spoluzakladateľ Applu Steve Wozniak. 

Zdroj: cnbc.com


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu