Na hlavný obsah

Americká armáda pátra po zvyškoch zostreleného čínskeho špionážneho balóna

Poskytli by im informácie o ich schopnostiach.

Americká armáda pátra po zvyškoch zostreleného čínskeho špionážneho balóna
Pozostatky čínskeho balónu sa pohybujú nad Atlantickým oceánom. Foto: TASR/AP

Americká armáda v nedeľu (5. 2.) oznámila, že pátra po zvyškoch zostreleného čínskeho balóna, ktorý bol podľa Washingtonu vybavený špionážnou technikou. Informovala o tom v pondelok (6. 2.) agentúra Reuters, podľa ktorej incident spôsobil napätie v americko-čínskych vzťahoch.

Úspešné vyzdvihnutie trosiek by mohlo Spojeným štátom poskytnúť informácie o čínskych špionážnych schopnostiach. Americkí predstavitelia však dopad balóna na národnú bezpečnosť podľa Reuters bagatelizujú.

Balón zostrelilo v sobotu (4. 2.) americké stíhacie lietadlo nad Atlantickým oceánom, neďaleko od pobrežia štátu Južná Karolína, asi týždeň po tom, ako prvýkrát vstúpil do amerického vzdušného priestoru blízko Aljašky.

Príkaz na akciu dal americký prezident Joe Biden. Pentagon odporučil objekt zostreliť nad oceánom, aby sa predišlo možným škodám pri dopade na súš. Americký generál Glen VanHerck. uviedol, že incident sa odohral nad teritoriálnymi vodami USA.

Čína reakciu Washingtonu odsúdila ako „zjavne prehnanú“. Analytici ale tvrdia, že akékoľvek protiopatrenie zo strany Pekingu bude pravdepodobne jemne kalibrované, aby sa vzťahy medzi oboma mocnosťami ešte nezhoršili.

Republikánski zákonodarcovia v nedeľu kritizovali Bidena za to, že so zostrelením balóna, ktorý sa vznášal nad Spojenými štátmi, čakal niekoľko dní. Obvinili ho tiež, že prejavil slabosť a spočiatku sa snažil narušenie vzdušného priestoru USA udržať v tajnosti.

Bývalý prezident Donald Trump a bývalý riaditeľ amerických tajných služieb (DNI) John Ratcliffe popreli tvrdenia ministra obrany Lloyda Austina, že podobné balóny preleteli nad Spojenými štátmi počas jeho prezidentovania.

Chceli ochrániť civilistom pred troskami

Republikánsky kongresman Michael Waltz však Austina podporil a denníku The Washington Post (WP) povedal, že Pentagon informoval Kongres o tom, že čínske balóny počas Trumpovho pôsobenia niekoľkokrát videli v blízkosti Spojených štátov. Uviedol, že ich videli blízko Texasu a dvakrát neďaleko Floridy.

Demokrati uviedli, že Bidenovo rozhodnutie počkať so zostrelením balóna, kým nepreletí nad Spojenými štátmi, ochránilo civilistov pred zrútením trosiek na súši.

„Prezident vyzval, aby sa to riešilo spôsobom, ktorý vyváža všetky rôzne riziká. Presne to sa stalo, „povedal americký minister dopravy Pete Buttigieg.

Šéf demokratickej senátnej väčšiny Chuck Schumer odmietol republikánsku kritiku ako „predčasnú a politickú“. „Pointa je v tom, že zostrelenie balóna nad vodou nebolo len najbezpečnejšou možnosťou. Bolo to tiež riešenie, ktoré maximalizovalo náš spravodajský zisk,“ povedal na tlačovej konferencii. Pentagon bude senátorov o balóne a čínskom sledovaní informovať 15. februára, uviedol Schumer.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet