Denník N

Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestá

Horiaci bombardér a jeho vrak. Zdroj - X/Mash
Horiaci bombardér a jeho vrak. Zdroj – X/Mash

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ukrajinci sa chvália, že prvý raz zničili ruský bombardér Tu-22M3 a riadené strely Ch-22, ktoré lietadlo vypálilo na ich mestá.

  • Aké sú najpravdepodobnejšie vysvetlenia pádu lietadla.
  • Rusi kazetovou muníciou zasiahli ukrajinské letisko.
  • Nemecký kancelár Scholz po krvavých útokoch na Ukrajinu zháňa ďalších šesť Patriotov. 
  • Šéf CIA pripúšťa porážku Ukrajiny ešte tento rok. 
  • USA možno už cez víkend schvália vojenskú pomoc Ukrajine, kde budú aj rakety ATACMS.
  • Video dňa: Rusi sa dostali do Očerytného, kde sme boli vo februári, a odohnali ich.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za štvrtok 18. apríla. Situácia na niektorých miestach už môže byť medzitým iná.

Záhadný osud Tu-22: Keď sa veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk v piatok ráno pochválil infografikou so zničenou ruskou vojenskou technikou, okrem kamikadze dronov Šahíd-136 a viacerých rakiet sa tam šokujúco objavil aj obrázok ruského strategického bombardéra Tu-22M3. Taká trofej sa tam zjavila vôbec prvý raz.

Jedno také lietadlo sa skutočne zrútilo v piatok hlboko na území Ruskej federácie – takmer 400 kilometrov od frontu –  čo zachytili viacerí Rusi na svojich mobiloch.

Ak by sa to potvrdilo, išlo by o unikátny premiérový úspech ukrajinských leteckých síl.

Nielenže by sa im podarilo prvý raz zničiť bombardér, ale podľa Kyjiva zastavili aj dve riadené strely Ch-22, ktoré na ukrajinské mestá pálilo údajne práve toto zničené lietadlo.

Ako sa to Ukrajincom mohlo podariť? Oleščuk tvrdí, že v spolupráci s ukrajinskou rozviedkou zničili ruský strategický bombardér. Viac detailov však nepovedal.

Na prípade je pozoruhodné najmä to, kde sa stal. Bombardér Tu-22M3 sa zrútil veľmi ďaleko od ukrajinského frontu v Stavropolskom kraji, ako informovalo aj samotné ruské ministerstvo obrany. To tvrdilo, že zrejme išlo o technickú poruchu, traja členovia posádky sa stihli katapultovať (no minimálne jeden aj podľa ruských zdrojov nakoniec zahynul) a na jeho palube sa údajne nenachádzala žiadna munícia.

To je však v príkrom rozpore s ukrajinskou verziou. Ukrajinci tvrdia, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie