Na hlavný obsah

Pred druhým kolom volieb sa očakáva ostrejšia kampaň. Prinesie boj o voličov neúspešných kandidátov

Intenzívnejšiu kampaň očakávajú aj odborníci.

Pred druhým kolom volieb sa očakáva ostrejšia kampaň. Prinesie boj o voličov neúspešných kandidátov
Zľava prezidentskí kandidáti Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Foto: SITA/Milan Illík, TASR/Martin Baumann, koláž RTVS

Na tom, že Slovensko o dva týždne čaká tesný a ostrejší súboj o prezidentský palác, sa zhodujú nielen samotní uchádzači, ale aj ďalší politici, a odborníci. Ivan Korčok a Peter Pellegrini musia osloviť voličov kandidátov, ktorí sa do druhého kola nedostali.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa poďakovala občanom za účasť na voľbách. Podľa nej ukázali, že nám nie je budúcnosť Slovenska ľahostajná. „Gratulujem víťazovi a blahoželám obom postupujúcim do druhého kola. Veľmi si želám, aby bola kampaň pred ďalším kolom férová, korektná a kultivovaná,“ uviedla vo vyhlásení.

Premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico tvrdí, že výhru Ivana Korčoka v prvom kole očakával. „Smer očakáva v druhom kole prezidentských volieb tesný súboj a naďalej plne podporuje kandidáta Hlasu Petra Pellegriniho, ktorý je pre Slovensko lepším riešením ako Ivan Korčok,“ vyjadril sa.

Kampani pred druhým kolom prezidentských volieb sa v reportáži v Správach RTVS venovala redakcia a Jakub Horáček:

Intenzívnejšia kampaň

Kampaň sa podľa odborníkov pred druhým kolom zintenzívni. Marketingový stratég Pavol Minár hovorí, že obaja kandidáti spustia medzi sebou konfrontačnú kampaň.

„Ivan Korčok bude používať stratégiu spochybňovania kompetencie a charakteru Petra Pellegriniho. Peter Pellegrini to pravdepodobne otvorí takou hodnotovou, kultúrnou vojnou, v zmysle toho, že on hovoril, aby nezvíťazil liberálny, pravicový progresivizmus, aby o nás nerozhodovali v Bruseli,“ myslí si Minár.

„Mobilizácia na oboch stranách bude silná, aj keď z rôznych dôvodov. U pána Korčoka povzbudením, že je možná výhra a u pána Pellegriniho obavami, že je možná prehra,“ predikuje sociologička a bývala predsedníčka vlády Iveta Radičová.

Voliči neúspešných ako kľúč k víťazstvu

Politickí komentátori považujú za kľúč k víťazstvu to, do akej miery sa Ivanovi Korčokovi či Petrovi Pellegrinimu podarí mobilizovať voličov neúspešných kandidátov z prvého kola. „Tam, myslím si, že šance Petra Pellegriniho získať viac takýchto voličov než u Ivana Korčoka,“ povedal politológ Grigorij Mesežnikov.

„Ja si myslím, že máme kde čerpať, pretože z tých deviatich kandidátov musíme uznať, že naozaj Štefan Harabin dostal veľkú podporu ľudí,“ podotkol Pellegrini.

„Moji voliči vedia, čo majú robiť, sú to národne orientovaní voliči,“ povedal počas volebnej noci Harabin.

Politológ tvrdí, že Ivan Korčok by mohol presvedčiť najmä tých, ktorí sa prvého kola nezúčastnili. Uchádzať sa bude aj o hlasy maďarskej komunity. „Ktorá vo všetkých predchádzajúcich voľbách väčšinou podporila kandidáta toho profilu príznačného pre Ivana Korčoka,“ tvrdí Mesežnikov.

„Bez maďarských spoluobčanov, bez maďarských politických strán by Slovensko nebolo z hľadiska toho, kde patrí, tam kde je,“ povedal Korčok.

„Pred druhým kolom volieb sa očakáva ostrejšia kampaň. O voliča budú kandidáti bojovať prakticky odznova,“ dodal neúspešný prezidentský kandidát Krisztián Forró.

Podporu Ivanovi Korčokovi nevylúčil Patrik Dubovský. Ján Kubiš sa ešte rozhoduje, predpokladá, že bude diskutovať s oboma kandidátmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko