Na hlavný obsah

V Domaniži zbierajú hygienický odpad

Komunálnu nádobu na odpad odľahčia od jednorazových plienok.

V Domaniži zbierajú hygienický odpad
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Domaniža ako prvá obec na Slovensku zaviedla zber hygienického odpadu. Pomôže to najmä mladým rodinám, ktorých väčšinu odpadu tvoria plienky. Keď ich vytriedia, zaplatia menej.

Rodiny s niekoľkomesačnými ratolesťami používajú zväčša jednorazové plienky. Tvoria veľkú časť odpadu. Hoci rodiny s malými deťmi poctivo recyklujú odpad, menej, ako keby to nerobili, neplatia.

Tento rok môžu obyvatelia odľahčiť komunálnu nádobu na odpad od jednorazových plienok. Platí to aj pre seniorov či zdravotne znevýhodnených ľudí.

„Na obecnom úrade dostanú vrecia označené QR kódom, do ktorých budú plienky odkladať,“ uviedol obyvateľ obce Domaniža Ladislav Mišur.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Naplnené vrecia, ktoré vážia neraz aj 20 kilogramov, nosia ľudia do špeciálnych kontajnerov na zbernom dvore. Záujem o službu zatiaľ prejavilo 40 rodín, ich počet stúpa.

Odpad zrejme skončí na skládke

Odpad skončí pravdepodobne na skládke. „Štát musí prísť s tým, kde bude odpad končiť,“ skonštatoval starosta obce Domaniža František Matušík.

Do budúcnosti bude určite veľmi podstatné a dôležité nájsť možnosti, ktoré budú znamenať lacnejšie zneškodňovanie tohto typu odpadu.

V niektorých európskych krajinách používajú recyklačné linky na plienky, tie roztriedia jednotlivé komponenty a vyrábajú sa z nich napríklad časti nábytku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny