Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Zničenie priehrady je ekologická bomba hromadného ničenia

Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Zopakoval, že zničenie Kachovskej priehrady nezastaví oslobodzovanie okupovaných území.

Kyjev 7. júna (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil pretrhnutie Kachovskej priehrady za "environmentálnu bombu hromadného ničenia" a povedal, že len oslobodenie Ukrajiny môže zabrániť ďalším "teroristickým" činom. TASR správu prevzala zo stanice Sky News a agentúry Reuters.

"Takéto zámerné zničenie priehrady a ďalších zariadení vodnej nádrže zo strany ruských okupantov je environmentálnou bombou hromadného ničenia," uviedol Zelenskyj vo svojom pravidelnom videoprejave zverejnenom v utorok neskoro večer.

Zopakoval, že zničenie Kachovskej priehrady nezastaví oslobodzovanie okupovaných území. "Len úplné oslobodenie ukrajinského územia spod ruskej okupácie zaručí, že už k takýmto teroristickým útokom nedôjde," dodal.

Zelenskyj tiež oznámil, že ukrajinská generálna prokuratúra sa už v súvislosti s vyšetrovaním utorkového zničenia priehrady obrátila na Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu.

Ukrajinský prezident takisto prisľúbil pomoc obyvateľom postihnutej oblasti. Podľa neho vláda robí všetko, čo môže, aby zachránila ľudí a zaistila im pitnú vodu, píše agentúra DPA.

Z útoku na priehradu sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev. Podľa Ukrajiny chcelo Rusko útokom na priehradu spomaliť dlho očakávanú ukrajinskú ofenzívu. Rusko uviedlo, že išlo o sabotáž s cieľom zastaviť zásobovanie vodou na anektovaný polostrov Krym.