Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Spôsobili technológie epidémiu duševných chorôb u detí? Je to zložitejšie

Ilustračné foto - Pexels / Cottonbro Studio
Ilustračné foto – Pexels / Cottonbro Studio

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Smartfóny a sociálne siete spôsobili epidémiu duševných chorôb u detí a mladých. To tvrdí sociálny psychológ Jonathan Haidt vo svojej novej knihe The Anxious Generation (Úzkostná generácia), ktorá sa posledné týždne drží na vrchole amerických bestsellerov a dá sa očakávať, že bude čoskoro preložená aj do slovenčiny alebo češtiny.

Haidt tvrdí, že kedysi sa detstvo točilo okolo hier, ktoré rozvíjali fyzické a sociálne zručnosti detí. Dnes sú v centre mobily, a preto sú deti osamotené a nešťastné. U tínedžerov prudko vzrástla miera úzkostí, depresií, sebapoškodzovania a samovrážd.

Nové technológie neuškodili len tým, ktorí ich nadmerne používajú. Ich negatívny vplyv podľa Haidta postihol prakticky všetkých, pretože zmenil fungovanie spoločnosti a komunít.

Deti trávia veľa času online, čo má negatívne následky aj na tých, ktorí nemajú v ruke mobil a nechcú používať sociálne siete. Majú totiž menej šancí socializovať sa v reálnom svete, pretože ľudia v ich okolí čumia do displejov.

Kniha je znepokojujúca, no vyvolala aj kritické reakcie odborníkov.

Viac informácií: Detské mozgy sa podľa Haidta začali meniť niekedy po roku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Facebook

Knihy

Mediabriefing logoMediaBrífing

Rodičovstvo

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie