Predaj bytov v Bratislave zaznamenal prvé oživenie od roku 2022, a to napriek pomerne vysokým úrokom pri hypotékach a všeobecnej stagnácii hodnoty starších a novších bytov. V niektorých lokalitách dokonca ceny nehnuteľností za posledné mesiace rástli. Za miernym oživením realitného trhu, najmä v hlavnom meste Slovenska, sa podľa expertov jednoducho prejavuje efekt odložených nákupov.

Trh oživili odložené nákupy

Nákup potravín ľudia odložiť nemôžu, pretože by ostali hladní. Pri realitách je situácia úplne iná. Takýmto prirovnaním vysvetľuje súčasné posilnenie predajnosti bytov riaditeľka spoločnosti FinGO recloud Róberta Mecková. Podľa nej kúpu nehnuteľnosti, nech záujemcu o nové bývanie už akokoľvek „páli“, väčšinou dokáže o niekoľko mesiacov odložiť.

„Ľudia mali donedávna strach robiť väčšie investície. Vypukla vojna na Ukrajine, začali rásť úroky a predaje nehnuteľností sa spomalili. No časom si ľudia zvykli na to, že u našich susedov prebieha vojenský konflikt a postupne si zvykli aj na vyššie úroky. Pochopili, že návrat k jednopercentným sadzbám je utópiou a nákupy už zbytočne neodkladajú,“ uvádza.

Podobný názor má projektový manažér pre reality spoločnosti Finportal Michal Kubík. Dôležitým faktorom bola podľa neho stabilizácia rastu úrokových sadzieb. To naštartovalo spolu s poklesom cien v minulom roku znovu aj obhliadky a čiastočne predaje. Pri pojme „naštartovanie trhu“ však odborník zároveň vyzýva na opatrnosť, pretože výsledky prvého kvartálu tohto roka mohli byť len výsledkom odložených nákupov z minulého roka.

„Celkovo pri všetkých typoch nehnuteľností, hlavne v hlavnom meste a krajských mestách, sa počet predajov zvýšil. Ďalší vývoj však ukáže až nasledujúci kvartál a úroveň rastu počtu transakcií,“ dodáva s tým, že otázkou je, ako sa vyvinie situácia okolo rizikovej prirážky na finančných trhoch a prípadné pozastavenie eurofondov. „To všetko vie ešte zakývať s chuťou klientov kupovať nehnuteľnosť.“

Rozhodujúca je kvalita a dobrá cena

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa