Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pacienti žiadajú prehodnotiť postoj VšZP k zmluve pre nemocnicu Bory

Na snímke budova Nemocnice Bory. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Proces zazmluvňovania s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti stále prebieha a poisťovňa postupne posudzuje žiadosti, ktoré dostáva, reagovala pre TASR Ivana Štefúnová z oddelenia komunikácie VšZP.

Bratislava 2. júna (TASR) - Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) SR v otvorenom liste žiada o prehodnotenie postoja štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) k ďalšiemu zazmluvneniu v Nemocnici Bory. VšZP tvrdí, že pod zdržanie sa podpísalo nekompletné doručenie žiadosti o zazmluvnenenie. Nemocnica Bory tvrdí, že jej žiadosť je kompletná a čakajú na konečné vyjadrenie.

Prezidentka asociácie Mária Lévyová verí, že štátna poisťovňa vezme na zreteľ potreby pacientov. Tí majú podľa nej právo výberu poskytovateľa. "Nám pacientom je naozaj jedno, či nás ošetria v štátnej alebo v neštátnej nemocnici, pokiaľ nám pomôžu vyriešiť alebo zastabilizovať náš zdravotný problém, zachrániť život," doplnila Lévyová. List podporili viaceré pacientske organizácie.

Proces zazmluvňovania s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti (PZS) stále prebieha a poisťovňa postupne posudzuje žiadosti, ktoré dostáva, reagovala pre TASR Ivana Štefúnová z oddelenia komunikácie VšZP. "Pod zdržanie sa významne podpísal najmä fakt, že všetky žiadosti o zazmluvnenenie jednotlivých typov zdravotnej starostlivosti boli zo strany PZS doručené poisťovni ako nekompletné," podotkla.

Ozrejmila, že poisťovňa nie je povinná zazmluvniť každého poskytovateľa. "Jej povinnosťou je v prvom rade posúdiť potrebu rozšírenia siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v jednotlivých odbornostiach, aby bola zabezpečená dostupnosť zdravotnej starostlivosti a zároveň efektivita pri uzatváraní zmlúv a narábaní s verejnými zdrojmi," doplnila.

Priblížila, že VšZP má v Bratislave zazmluvnenú širokú sieť poskytovateľov. "Vrátane viacerých súkromných zdravotníckych zariadení, ktoré sú rovnako moderné, komfortne vybavené ako Nemocnica Bory a poskytujú komplexnú zdravotnú starostlivosť vo všetkých odbornostiach," povedala.

Sieť nemocníc Svet zdravia upozorňuje, že ak má využiť plný technický a odborný potenciál Nemocnice Bory, potrebuje plnohodnotné začlenenie do pevnej siete ústavných zariadení a zazmluvnenie zo strany všetkých zdravotných poisťovní.

"Zatiaľčo obidve súkromné zdravotné poisťovne Dôvera a Union promptne zazmluvnili tieto činnosti pre svojich poistencov v plnom rozsahu, štátna VšZP má na Boroch zazmluvnenú iba prvú skupinu ambulantnej starostlivosti a diagnostiky. Naopak, doteraz nezazmluvnila ani jedno lôžkové oddelenie, žiadnu zo špecializácií jednodňovej zdravotnej starostlivosti a ani jeden stacionár," reagoval hovorca siete Tomáš Kráľ. Doplnil, že majú potvrdené, že žiadosti sú kompletné a čakajú na konečné vyjadrenie.

Priblížil, že od začiatku prevádzky nemocnica ošetrila vyše 10.000 pacientov, z toho približne polovica bola poistencami VšZP, ktorým poskytla aj 621 vyšetrení v nezazmluvnených odbornostiach bezplatne. "Tento stav je neudržateľný a musí sa čo najskôr zmeniť. Potvrdzujú to aj súhlasné stanoviská kľúčových pacientskych organizácií. Nechceme diskriminovať poistencov VšZP, ktorí zjavne nemajú lepšiu a dostupnejšiu alternatívu," uzavrel generálny riaditeľ Nemocnice Bory Ľuboš Lopatka.