Denník N

Eurovoľby: Ako si vybaviť hlasovací preukaz, ako voliť zo zahraničia a ako môžu voliť cudzinci

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Vo voľbách do europarlamentu sa podobne ako v prezidentských voľbách nedá voliť poštou zo zahraničia. Ak chcete voliť s hlasovacím preukazom, dobre si ho odložte, po strate iný nedostanete.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Od stredy 24. apríla začínajú mestá a obce vydávať hlasovacie preukazy pre voľby do Európskeho parlamentu.

Na Slovensku prebehnú eurovoľby v sobotu 8. júna, Slováci si zvolia 15 europoslancov na 5-ročné funkčné obdobie.

Podobne ako v parlamentných voľbách si voliči môžu vybaviť hlasovacie preukazy, ktoré im umožnia odvoliť v akejkoľvek volebnej miestnosti, ak sa práve v čase volieb nebudú zdržovať doma.

No a na rozdiel od parlamentných volieb v eurovoľbách nie je možné voliť poštou zo zahraničia – podobne, ako to nebolo možné v prezidentských voľbách.

Voľby do Európskeho parlamentu majú špecifické pravidlá pre občanov Slovenska, ktorí žijú v zahraničí, a aj pre cudzincov, ktorí žijú na Slovensku.

Denník N pripravil odpovede na najčastejšie otázky, čo sa týka hlasovacích preukazov a možnosti voliť:

Hlasovacie preukazy

V čase volieb, teda 8. júna, budem na dovolenke na Liptovskej Mare, trvalý pobyt mám v Košiciach. Ako môžem odvoliť v eurovoľbách?

Odvoliť môžete s hlasovacím preukazom v akejkoľvek volebnej miestnosti. Ak už teraz viete, že nebudete v blízkosti svojho bydliska, vybavte si hlasovací preukaz.

Ten si vybavíte na mestskom či obecnom úrade v obci, v ktorej máte trvalý pobyt. Bratislavčania a Košičania na úrade mestskej časti.

Ako si vybavím hlasovací preukaz?

Sú tri spôsoby.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eurovoľby 2024

Slovensko

Teraz najčítanejšie