Na hlavný obsah

Rezort hospodárstva pokračuje s kompenzáciami cien energií

Firmy môžu posielať žiadosti až do konca novembra.

Rezort hospodárstva pokračuje s kompenzáciami cien energií
Ilustračná snímka euromincí, eurobankoviek a kalkulačky. Foto: Pixabay

Ministerstvo hospodárstva spustilo kompenzácie cien energií za mesiac apríl. Firmy o ne môžu žiadať od utorka (23. 5.). Informoval o tom štátny tajomník rezortu Peter Švec.

Pripomenul, že platnosť opatrenia predĺžili do konca septembra, pričom žiadosti je možné zasielať do konca novembra. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Miková.

„Je na podnikateľských subjektoch, aký spôsob žiadosti zvolia. Či budú žiadať o kompenzácie za každý mesiac alebo si to skumulujú za celé obdobie. Teoreticky, existuje možnosť na konci novembra požiadať o kompenzácie za celé obdobie roku 2023 vrátane januára,“ priblížil štátny tajomník.

Hranice stropov zostávajú rovnaké. Štát bude naďalej dotovať 80 percent nákladov podnikom a samosprávam, ktoré majú pri elektrine megawatthodinu nad 199 eur a pri plyne nad 99 eur.

Mesačný limit na jeden subjekt je 200-tisíc eur. Čas od podania žiadosti do vyplatenia dotácie je podľa štátneho tajomníka zhruba desať dní. K pondelku (22. 5.) rezort eviduje celkovo 90-tisíc žiadostí, z nich už vyplatili 65-tisíc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika